A spune ca lipsa de salubrizare si de confort sunt motivul pentru care nu merge lumea la cinema, e fie rea-vointa, fie o profunda ignorare a mentalitatii romanului, fie prostie crasa.
Romanul (si, ca sa nu fiu rau, mentionez ca in perioada asta nici strainii nu se prea omoara cu mersul la cinema) nu merge la cinema pentru ca biletul trebuie platit. Download-ul nu costa decat abonamentul lunar (sau poate nici ala). Pe forumul asta, de exemplu, sunt o gramada care intreaba cu nonsalanta pe ce hub sau torrent gasesc cate un film care, culmea, e la cinema as they speak.
Putinii oameni doritori cu adevarat de vazut film la cinema (nu vorbesc aici de mallerii si mallaristele de profesie) sunt, intradevar, debusolati de starea cinematografelor - la Studio duduie muzica si haraie filmul, la Patria miroase ca-n toaleta publica sau de ce filme se dau - la Scala intra, constant, numai filme ce au avut premiera cu vreo doua luni in urma. Singurul loc unde se pot vedea filme cum trebuie la Bucuresti (vorbesc si eu stric de ce stiu) e Pro-ul care, cu exceptia amintitilor pasionati de film, e mai tot timpul gol, desi conditii sunt iar biletul e mai ieftin ca la mall.
Problema cu CNC-ul este ca, la concursurile organizate, castiga doar doua categorii de candindati - "artistii" si "ciubucarii". Cei ce propun scenarii de gen nu au nicio sansa. Vedeti prea curand sa castige finantare un horror sau un policier? Eu nu... Paradoxul consta in faptul ca nici artistii - filmele lor ajung, poate, in festivaluri (desi, daca cititi presa profil din strainatate, minimalismul mioritic s-a cam fumat) si nici ciubucarii nu fac bani cu filmele lor. O comisie ceva mai obiectiva - votata ca la Gopo, dar numai de scenaristi, regizori si producatori si, mai ales, ceva mai open-minded apropo de filmul de gen, ar putea rezolva situatia. Iar finantarea ar trebui sa fie maxim jumatate din ce s-a cerut la dosar, ca putina alergatura dupa restul de bani ar spori si cheful de-a face filmul "pe bune". Si sa nu uit. Ar fi dragut sa se mai si restituie, din cand in cand, finantarea de la stat, in caz ca investitia a fost recuperata la box office. Nu stiu s-o fi facut cineva pana acum...
|