View Single Post
Old 26 Oct 2008, 23:23   #85
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

@Lecart:
DA, ästa e un mod de a discuta!
Reciproc, nici eu nu am motive sä-ti contrazic argumentele, dar mä simt dator sä le completez cu urmätoarele:
Se tinde spre o exageratä relativizare si vulgarizare a cinematografiei, prin exacerbarea laturii ei "soft" si de divertisment, în dauna rigorii profesionale si a nivelurilor de continut - abuzându-se de-a-m-boulea de cliseul tembel cä "filmul nu e matematicä" (halal!), adicä "e posibil orice vrea muschii mei" (siktir!) si "e bun doar ce-mi place mie" (huo!). Chestia asta e fireascä, si se întâmplä peste tot în lume, dar la noi a depäsit cota de avarie. Nu degeaba, filmul românesc B.C.P. a fost per ansamblu haotic, amatoricesc si stângaci, marcat doar de reusite izolate care n-au reusit sä se coaguleze într-un strat substantial în sfera filmului de continut - si, pe partea complementarä, cu o absentä totalä a filmelor de consum profesionist lucrate. Iar filmul românesc A.C.P. e încä tânär si instabil, existä oricând riscul ca generatia actualä sä se perime färä a läsa în siajul ei o mostenire solidä si durabilä.
Un lucru trebuie sä fie clar: FILMUL DE CONTINUT SI FILMUL DE CONSUM SUNT COMPLEMENTARE. Färä filme de gen vandabile, n-ar fi bani pentru arta cinematograficä; iar färä o teorie si o practicä de calitate a esteticii cinematografice, n-ar exista resurse nici pentru filmele comerciale.
In aceste conditii, e imperativ sä sustinem ridicarea stachetei de exigentä, nu numai în zona castei profesionale, ci si în planul educärii publicului - fiindcä filmul e un produs comercial, iar un public amorf, incult, gregar, inevitabil va influenta ca atare si productia cinematograficä. Desigur, totul în limite realiste - doar nu m-oi astepta acum la o operä de apostolat care sä facä din turma mioriticä cel mai sofisticat auditoriu de pe mapamond; dar mä astept la o minimä decentä. Când niste oameni discutä despre zona culturalä a cinematografului, iar tu nu ai apetentä pentru asa ceva, nu te bäga ca musca-n lapte, desfiintând bibliografia de specialitate si tratând cu dispret criteriile si valorile (mai agätându-le si ghilimele, ca un nesimtit!) Stai naibii-n banca ta, si bucurä-te de filmele comerciale care, dacä-s bune, sunt bune numai datoritä acelor cärti, acelor criterii, acelor valori si acelor profesionisti pe care tu-i iei la siktir. Dacä n-ar fi ei, toate acele filme de actiune, thrilleruri, horroruri, comedii, etc., care-ti plac tie, s-ar topi într-o masä amorfä �* la Apatow, Seltzer, Cärmäzan si Saizescu!

Back to topic (best war movies):
Nu pot lipsi:
"All Quiet on the Western Front", Lewis Milestone, 1930
"Paths of Glory", Staley Kubrick, 1957
"The Bridge on the River Kwai", David Lean, 1957
"La Vita e bella", Roberto Bennini, 1997
"Roma, citta aperta", Roberto Rossellini, 1945
"Kanal", Andrzej Wajda, 1957
"Balada soldatului", Grigori Ciuhrai, 1959
"Zboarä cocorii", Mihail Kalatozov, 1957
"Copiläria lui Ivan", Andrei Tarkovski, 1962
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif