View Single Post
Old 13 Oct 2008, 15:17   #10
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Mamä, da' ce v-ati mai ambalat! Marfä.
Deocamdatä, pe fugä, as face doar câteva remarce succinte:

Aveti grijä sä evitati relativizarea valorilor si haosul criteriilor. Nici o artä nu e atât de diferitä de "matematicä", sau stiintele exacte în general, încât sä se poatä preta la un anarhic "totul e posibil / permisibil". Pânä si muzica, poezia, pictura, atât de maleabile si elastice în sine, atât de deschise improvizatiei si liberei inspiratii, tot au seturi de reguli clare, care trebuie sä fie perfect stäpânite, înainte de a-ti putea permite sä dai frâu liber fanteziei creatoare nelimitate. Iar cinematografia este pe departe cea mai riguroasä în acest sens, urmatä îndeaproape de teatru si de arhitecturä. Deci, nu vä impacientati: atât profesionistii filmului si ai criticii, cât si cinefilii responsabili, sunt constienti de un sistem de criterii valorice esentiale clare, în jurul cäruia e destul loc si pentru gusturi personale, polemici, divergente de päreri, etc. Cine vine si cere: "Ia explicä-mi si mie care-s regulile alea!", înseamnä cä s-a cam gräbit sä se implice în discutiile responsabile despre cinema...

Si pe mine m-a dezamägit tonul si stilul criticii lui Gorzo fatä de fenomenul obscen-infractional coagulat în jurul bipedelor patologice Barna-Serbänescu. Andrei e un delicat, si i-a luat politicos. Fatä de un asemenea atentat la pudoare, o asemenea insultä la adresa unui minim bun-simt cinematografic, o asemenea delapidare de fonduri realizatä prin trafic de influentä, la limita legislatiei penale, urbanismul cronichetei lui Gorzo din B-24-FUN e de-a dreptul pasibil de pedeapsä pentru tolerantä prost înteleasä.
Recunosc, însä, cä si cronica mea e de o blândete care frizeazä blegeala flescäitä: http://www.cinemagia.ro/forum/viewto...=16891&start=0 - si, eventual ca o scuzä, admit cä nu am, în bagajul lexical si mecanismele frazeologice, mijloacele adecvate pentru a da o replicä pe mäsurä exercitiului în monstruozitate numit "Dincolo de America".

In fine, sunt surprins cä s-a votat si la ultima categorie din poll - aia cu "Toti suntem egali". O pusesem cam la plesnealä - parte în glumä, parte ca sä le evidentieze contrastant, prin absurdul ei egalitarist, pe primele patru. (Sper cä cei trei care au votat acolo au fäcut-o tot la misto - ca-n 2000, când am votat în turul doi cu Vadim, anume ca sä aleg cel mai mare din douä rele.) Eu, unul, am optat pentru a patra variantä ("Oricine, cu conditia sä fie competent"), în mäsura în care ea le include si pe primele douä - pe care le accept numai în aceastä formulä, nu si la modul exclusivist, gen "Tu sä taci, cä n-ai fäcut nici un film! / Tu sä taci, cä esti cineast, nu critic!" (cum am dat de înteles atât în titlul topicului, cât si în primul mesaj).
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif