"Bricostory"
Proiectie speciala de film la Cinematograful Regizorului Roman
Vineri, 10 octombrie, ora 19, la Muzeul Taranului Roman, Studioul Horia Bernea
3 scurtmetraje romanesti, productie Mandragora: Megatron, Joi si Bricostory.
Primul film din proiectie, care a impus un standard pe care ma asteptam ca urmatoarele doua sa-l depaseasca. N-a fost sa fie.
Daca ma luati repede la intrebari, as spune: mi-a placut. Are o poveste cat de cat, are umor, personaje cat de cat conturate, o evolutie de undeva pana altundeva. Se intampla intr-un loc in care isi face mai nou veacul tot romanul: hypermarket. Mai zice cate ceva si despre societatea de consum, si despre stressul modern. Un film la care te uiti si nu-ti pare rau.
Daca ma luati incet, vedem si ce nu ne place. Daca e sa-l comparam cu Cutitul in apa, ce-i lipseste filmului e ca nu prea avem o relatie bine definita intre cei doi soti: par a fi blazati, prea obisnuiti unul cu altul ca sa le mai tresara erotismul in vena, dar nu prea e clar. Ma rog, pe fondul asta, si cu - prea multele - apeluri peste apeluri pe care le primeste sotul pe mobil, sotia se dedulceste la o relatie cu un angajat. Mai pluseaza ea, mai pluseaza el, astfel relatia e gata. Foarte misto secventele in care hipoacuzicul se tine scai de ei si intervine in cumparaturile pe care si le fac. Si scena cu ridicarea lui pe furca pentru box-paleti. Dar... ce desopera femeia aia in bietul baiat? Un posibil suflet-pereche? Nu. Un tip simpatic? Filmul pare a trage spre mai mult de atat. O varianta mai buna de sot? N-as crede. E doar un motiv pentru a-l face gelos pe sot - nu prea ii reuseste, n-am vazut gelozie ci comportament normal la sot, in conditiile date. Fie, eternul feminin, mereu neinteles - o face pentru ca asa ii place. Si la urma, la casa, se fofileaza pe cat de repede poate, pentru ca despartirea de ala sa nu se intinda intr-un mod neplacut. Deci: o toana a femeii, nimic mai mult. Cine suntem noi sa judecam?
Dar mai bine ma luati repede pentru ca, dupa cum se vede, mai degraba mi-a placut.
|