Proiectie speciala de film la Cinematograful Regizorului Roman
Vineri, 10 octombrie, ora 19, la Muzeul Taranului Roman, Studioul Horia Bernea
3 scurtmetraje romanesti, productie Mandragora: Megatron, Joi si Bricostory.
In sfarsit, am reusit si eu sa vad cele trei filme.
Dar mai intai sa zic despre Cinematograful Regizorului Roman. Grozav in intentie, absolut necesar de principiu, cu multe lipsuri in realitate.
Adica: CRR asta merita o sala de proiectie mai buna. Studioul Horia Bernea ne-a oferit un sunet ingalat, infundat, retezat de frecvente. Mai ca nu se intelegea nimic. Iar cum minimalismul zilelor noastre o coteste mai mult spre dialoguri decat spre comunicarea prin imagini, e buba! Nu cred ca am inteles 50% dintre dialoguri. Acum, daca e al Regizorului Roman, sa se stie ca Regizorul Roman face sunet de film in conditii mai slabe tehnic, deci marfa din start sufera la capitolul asta. Daca mai pui inca un obstacol in calea lui, o redare cu probleme, devine ca un discurs de-al lui Ludovic Orban, de la care nimic nu intelegi ce balmajeste (cu toti bashii lui cu tot). Pe de alta parte imaginea: intinsa pe toata suprafata ecranului, si el in suferinta si cu o fisura considerabila pe la o treime (oare ca sa ne ajute sa vedem treimea de aur?) imaginea inghite si boxele din tavan si atinge si limita de jos a ecranului. Cu alte cuvinte, daca ti s-a pus un om in fata, tie spectator, silueta lui va face parte din ceea ce vezi in film. Pentru cei care stau mai in spate, fiindca sala nu are panta destula, o padure de siluete populeaza partea de jos a imaginii, integrandu-se in film. Sa fie de vina minimalismul Regizorului Roman, care impune si minimalism in tehnica proiectiei? N-as vrea sa par rautacios, dar trebuie lucrat la capitolul asta. Partea buna e ca s-a luat initiativa si exista asa ceva. Atat despre Cinematograf. Despre filme, cu voia moderatorilor, voi posta cate un mesaj separat, ca sa fie asa, mai aerisit.
|