View Single Post
Old 09 Oct 2008, 07:55   #102
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Iatä-ne plasati într-o divergentä de päreri foarte interesantä!
Apropo de Serban, cu care sunt în relatii foarte amicale, desi mi-e drag ca om, sunt totalmente sceptic profesional. Spre deosebire de tine, eu consider cä, tocmai, "NU stie sä povesteasä un film" (singurele lui calitäti situându-se în zona compozitiei plastice). Exceptie a fäcut "Moara lui Cälifar" (într-adevär, un film excelent, si narat splendid - nervos, dinamic, semnificativ). Dar miracolul nu s-a mai repetat. Despre "Cei care plätesc cu viata", Serban îmi spunea gomos: "E un film eminamente narativ!" - dar, dimpotrivä, tocmai naratiunea avea de suferit (câstigând, în schimb, ca galerie de actori si tablouri de epocä). "Cel mai iubit..." a fost o altä mare dezamägire (l-am reväzut acum, la moartea lui nea Fane, Dumnezeu sä-l ierte). Tot asa: IMAGINI (ale altei epoci) expresive, actori mari, momente dramatice admirabile, dar naratiune dezlânatä si mari hibe de fond (principala: trädeazä spiritul cärtii lui Marin Preda - adicä tocmai ceea ce n-ai voie sä faci, oricât de mult ai adapta elementele formale într-o ecranizare). Cât despre "Ticälosii"... trist, trist... (am analiza aici, în topicul filmului).
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=12962

In schimb (desi aici faci comparatia în favoarea mea), multumindu-ti pentru atitudine, nu pot accepta, totusi, ideea cä filmul/filmele lui Almodovar ar fi "pervers/e". Culmea, si mie mi s-a adus aceeasi acuzatie (cum spuneam aici, în prima paginä a topicului, relatând...) Nu din falsä modestie, nici din complexe, ci strict obiectiv, sunt de pärere cä formula aleasä de el pentru a dezvolta situatia dramaticä e mult mai inspiratä, si în nici un caz nu i poate atribui perversitatea actului din film. E genul de artist care, desi preocupat de astfel de zone tenebroase ale naturii umane, se apleacä asupra lor cu detasare, nu cu implicare - rezolvând, practic, eterna problemä de a vorbi despre un subiect negativ (pervers... sau vulgar, sadic, crud, plicticos, kitsch, etc.), färä a deveni tu însuti astfel (pervers... etc.).
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif