View Single Post
Old 09 Oct 2008, 03:43   #117
silver_boy
Guru

silver_boy

...vazut steaua fara nume, ecranizarea din 65 cu Birlic in rolul lui Udrea, Marina Vlady ( Mona) si Claude Rich (Miroiu)...pure delight
..m-am dus repede la Jurnalul lui Sebastian sa citesc cum s-a nascut piesa...."
joi 7 ianuarie 1943:
Deodatã, chiar din senin, astã searã, un subiect de piesã...încã un subiect de piesã. Al cîtelea?...Comedia ivitã astã searã mi se pare un lucru ºarmant, vioi, plin de spirit...Am scris actele I si II...sunt la rãscruce, pot merge cãtre comedie sentimentalã, dar, dacã am puþin curaj ºi oarecare lipsã de scrupul, pot intra categoric în comedie de situaþii dacã nu absolut în farsã (lucru de care, din pãcate nu mã cred capabil...)"
ce straniu, ma gandeam, aventura creatiei..cum se nasc operele...Dostoievski a scris Crima si Pedeapsa sa-si plateasca o datorie la poker, minimalistu de Hemingway, Adio Arme, mort de beat...Blazac intre doua futa.iuri mai incropea un roman...Sebastian ( cu inca 3 piese pe masa de lucru a vazut " din senin" Steaua Fara Nume (initial intitulata Ursa Mare...ca pe o piesa din care sa mai scoata ceva de la ªeptilici...era dispus sa faca din ea orice: inclusiv o "farsa"...si-a iesit ce-a iesit: o bijuterie...
adesea motivatiile creatorilor sunt realmente prozaice. ce e important e ca toti "devin" autentici cand lucreaza...dincolo de vointa lor: vocatia, talentul îi "tradeazã"...
tot azi, citit replica asta savuroasa a "fratelui" marx :
Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others"