View Single Post
Old 07 Oct 2008, 22:36   #898
Dulce de Leche
Junior

Dulce de Leche

Send a message via Yahoo to Dulce de Leche
ªi L-AM vãzut. Era într-una din acele sâmbete în care cei ca mine ar trebui sã doarmã pânã târziu. Luminos început de octombrie, continuu frig în casã. I-AM rãsfoit subtitrarea, înjurându-l pe cel care mi-a tras clapa iar, pentru cã nu înþelegeam nimic, era o înºiruire ilogicã de locuri de pe glob.
Baraka e numele lui, ºi pânã la un punct este FILMUL. Nu ºtiu cum ºi de unde l-am descãrcat; nu citisem nimic despre el, din principiu nu mã uit la filmele despre care citesc. Nu am descoperit încã CRITICUL care sã mã facã sã vãd absolut orice film, bine ºtiut fiind faptul cã ºi filmele proaste trebuie urmãrite, analizate ºi înþelese, drept urmare nu citesc cronicile de film ale negativiºtilor consacraþi. Cel mai mult detest înºiruirile acelea "docte" din ce-au mai regizat, simþit ºi consumat de-a lungul vremii diverºi regizori, actori etc. criticii ãºtia sunt incapabili sã pricepã cã dacã vreau o biografie nu trebuie decât sã dau un google, pe când pentru a vedea un film nu-mi trebuie decât o umilã ºi sincerã pãrere personalã.
Întotdeauna mi-am imaginat astfel filmul, fãrã personaje, fãrã dialog, purã imagine. Baraka e FILMUL pânã în punctul în care rãmâne blocat pe aspectele negative ale existenþei umane. Aici a greºit regizorul, filmul ar trebui sã punã probleme, nu sã sugereze soluþii, el ar trebui sã rescrie realitatea, nu sã o modifice.
Dacã stai sã te gândeºti acest film este profund moral punând în evidenþã rãul pe care-l trãim, cel perpetuat de indiferenþa noastrã, a tuturor. Dacã nu ar fi manipulat realitatea, deformând-o într-un mod abosulut jenant aº fi putut declara Baraka the movie.
Constrângerile filmului nu au fãcut decât sã-mi aminteascã o nuvelã SF cititã-n adolescenþã: în urma unui rãzboi nuclear, pe Terra, intactã rãmâne doar o casetã video cu un desen animat: Mickey Mouse. Niºte extratereºtrii o gãsesc, ºi dupã ce-o urmãresc trag concluzia cã aºa trebuie sã fi arãtat/ comportat locuitorii defunctei planete.
Deci, aº fi trimis, prin unde radio, acest film în spaþiu, dacã nu ar fi fost atât de pesimist ºi nu mi-ar fi arãtat doar partea urâtã a efemerei mele existenþe. Muzicã clasicã, parcã asta se trimite în spaþiu prin radiourile alea super performante ale observatoarelor astronomice, nu?! Sã sperãm cã cel puþin din punct de vedere muzical extratereºtii stau mai bine.

ãsta e filmul: http://www.imdb.com/title/tt0103767/

"environmental theme"... de-aia nu citesc io înainte cronicile. :-(