Thread: "Carol I"
View Single Post
Old 29 Sep 2008, 13:11   #26
Pashpix
Guru

Pashpix

INTERVIU Sergiu Nicolaescu
...de Larisa Ionescu (Independent)

- Domnule Sergiu Nicolaescu, aþi filmat luna trecuta docudrama „Carol I”, la care sunteþi ºi regizor ºi interpret al rolului titular. În ce locaþii aþi turnat aceast nou film?

- La Castelul Peleº ºi la Palatul Cotroceni, iar filmãrile s-au fãcut într-un ritm drãcesc.

- A cui a fost ideea sã vã inspiraþi din viaþa regelui Carol I?

- A fost ideea mea, am câºtigat concursul CNC cu acest proiect, care este, într-adevãr, o docudramã. ”Carol I“ a primit 195.000 de lei de la Centrul Naþional al Cinematografiei, în 2006, la secþiunea documentare, fiind în capul listei de finanþãri. Distribuþia n-a pus mari probleme, pânã la Regina Maria. Dupã trei luni de casting, a apãrut Andreea ªofron, cunoscutã din seriale TV ca „Vocea inimii“ ºi „Nimeni nu-i perfect“. Am ales-o pentru cã a dat cea mai bunã probã ºi pentru cã privirea ei mi-a amintit de cea a Reginei Maria din fotografii. Pânã acum, cred cã a fost o alegere bunã. Pe Carol I l-am mai jucat în 1977, la 40 de ani, ºi îl joc din nou acum, la 75 de ani, lucru care nu-mi aduc aminte sã se mai fi întâmplat în altã cinematografie din lume. Am surprins în film moartea regelui, la vârsta de 75 de ani. Este un monarh deosebit, care a fãcut cel mai mult pentru România ºi care a fost o mare personalitate. Semãn cu el foarte mult ºi mi-am lãsat ºi barbã pentru rol. L-am înþeles foarte bine, fiindcã sunt aceeaºi zodie, Berbec, ca ºi el, ºi în acelaºi timp neamþ...

- În ce sens neamþ?

- Adicã un om precis, loial, de cuvânt, consecvent , trãsãturi pe care le regãsim la Carol I ºi pe care eu le am în cinematografie.

- Am înþeles cã la aceastã producþie lucreazã ºi doamna Dana Nicolaescu, soþia dvs. Aþi invitat-o sã vã ajute?

- E clar cã m-ajutã! Ea conduce un studiou cinematografic, Cine TV...

- Aþi ales-o dupã foarte puþine probe de casting, pentru rolul Reginei Maria, pe actriþa Andreea Mãcelaru ªofron. Pentru cã este o femeie frumoasã?

- Repet, seamãnã cel mai mult cu Regina Maria, are ochii albaºtri, pãr blond... Nu era o femeie foarte frumoasã, dar avea o mare atracþie.

- Când va avea lansarea filmul?

-Media Pro va hotãrî data premierei, cert este cã eu pânã în decembrie voi finaliza montajul.

- Cât este bugetul?

- Nu ºtiu exact toatã suma, însã e mic, nu e mare.

- Nu v-a fost greu sã filmaþi la foc continuu ºi la propriu ºi la figurat?

- Dupã boala pe care am avut-o, într-adevãr e o minune cã am avut douã sãptãmâni de filmãri pe o vreme canicularã. La un metraj pe zi, în douã sãptãmâni am fãcut un film de o orã ºi jumãtate. Dialogurile sunt ficþiune, dar imaginate de cineva- Emil Slotea- foarte bine documentat. E o documentare cumplitã. A fost la fel ca la ”Mircea”, la ”Mihai Viteazul”, ”Pentru Patrie”. Eu n-am fãcut filme uºoare niciodatã.

- Cine mai face parte din distribuþie?

- Rãzvan Vasilescu va fi Ionel I.C. Brãtianu, Marina Procopie va fi Regina Elisabeta, Geo Dobre , Regele Ferdinand.
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif