Am mai intrebat si-n alta parte daca avem un topic dedicat lui Fassbinder.
Propun sa scriem aici cate una, cate alta, sa ne mai luam si la cafteala din cand in cand (la sugestia lui nume si dupa dorinta mea

), despre Fassbinder si colegii de generatie: Werner Herzog, Alexander Kluge, Volker Schlöndorff, Margarethe von Trotta, Hans-Jürgen Syberberg si Wim Wenders.
De ce? Pai pt ca mi-am downloadat toata filmografia Fassbinder si vreau sa vorbesc cu voi despre asta si pt ca sunt sigura ca aveti si voi de spus cate ceva despre unii dintre domnii mentionati mai sus.
Incep eu cu cateva cuvinte nu neaparat reveatoare despre unul din filmele lui F.
"Fear eats the soul", 1974
Cumva atipic pt filmografia complexa, naucitoare si expresiva a lui Fassbinder (un prieten al meu spune despre Fassbinder ca e un baroc), acest film poarta titlul unui proverb arab: Fear eats soul.
Mi-a placut filmul pt ca pt a mia oara constat ca filmele foarte bune au ca poveste ceva simplu, anodin. Aici este vorba despre o femeie la varsta a treia, nemtoaica, ce se indragosteste si se casatoreste cu un marocan tanar si viril venit la munca in Germania. Evident ca intreaga societate din jurul lor se va isteriza iar filmul este prilejul punerii pe tapet a prejudecatilor si stereotipiilor in gandire. Dar ce mi-a placut mie in filmul asta este intalnirea celor doua mentalitati culturale si faptul ca desi aparent ele se ciocnesc, intr-un final reusesc sa se integreze si sa faca sens impreuna.