Thread: "Joi"
View Single Post
Old 25 Sep 2008, 04:56   #2
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Mäi Se7en-UP-ule, tragi tare, ce sä zic! Ai stil - ce-i drept; când ai, ai! Numai cä (precum si-n metrou ti-am spus), nu-s mai deloc de acord cu tine. In primul rând lumea din film nu e "noroi", vorba ta, nu-s drojdii, nu-s boschetari, curve, manelisti, tigani, nu e "Poveste de cartier" - e doar lumea mediu-inferioarä, cinstitä, limitatä, plafonatä, imperfectä, a muncitorilor, a oamenilor simpli... Pe de altä parte, spre deosebire de alte filme, (ale lui Daneliuc, de pildä), care nu fac decât sä se uite inert-tâmp-expozitiv spre subiectul deloc nobil, aici atitudinea e delicatä, discretä si creatoare - foarte asemänätoare cu a lui Porumboiu, în "A fost sau n-a fost". Filmul spune o poveste (despre banalitate, derizoriu, rutinä), cu omenie si färä moralä! (Nu stiu de ce ti s-a pärut tie "film cu o moralä"...) Se rotunjeste si funtioneazä färä a deveni moralizator, declarativ sau didactic - pur si simplu ne pune în empatie cu acel gen de viatä (si mai ales de relatii omenesti firave), ne face sä simtim si ne lasä sä gândim.
Nici secventa din baie nu e "cât se poate de explicitä", sä mä ierte Dumnezeu! Mult mai explicite - desi nici acolo "cât se poate de", dar deja duse mult în vulgar si inestetic - sunt la Pintilie si (din nou) Daneliuc. E pur si simplu naturalism discret si decent, bine echilibrat între a aräta si a sugera.
Mai pe larg, în cronicä - vine curând.

P.S. Ti-am schimbat titlul topicului, din "De ce nu mi-a pläcut «Joi»", în simplul "Joi". Va fi topicul filmului ca atare, deshis tuturor opiniilor - asa e normal.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif