View Single Post
Old 15 Sep 2008, 22:45   #1
Pelicula
Senior
 
Pelicula
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 138
Animatia - intre 2D si 3D

Din nou o carte interesanta, care trateaza despre animatia 2D si 3D.

THINKING ANIMATION: BRIGING THE GAP BETWEEN 2D AND CG

Scrisa de Angie Jones, animator 3D si de Jamie Oliff, animator 2D cartea incerca sa explice saltul - fortat pentru multi animatori clasici - de la creion la computer. Cartea este redactata agresiv: textul este 'spart' de casete care citeaza din diversi animatori importanti, iar in partea de jos a paginii se deruleaza o istorie completa a animatiei, din 1906 pana in 2005, data editarii.

Voi incerca sa fac o sinteza, o scurta istorie a animatiei, pornind din anii '80 pana in 2005:

=========================

Times Are Changing: 1981-1994

Anii 81-94 sunt considerati ca A Doua Varsta de Aur a animatiei. In 1981, Disney produce The fox and the Hound. Filmul e ultimul creat de Frank Thomas, Ollie Johnston si Woolie Reithman, trei din cei pe care Disney i-a numit "Cei noua". Retragerea lor a marcat inchierea primei Varste de Aur.

=====================
Cei Noua

Walt Disney si-a numit animatorii cheie, cu care a lucrat inca de la inceputul studioului "Cei Noua", inspirat de apelativul pe care Franklin D. Roosvelt l-a dat Curtii Supreme. Cei Noua erau Les Clark, Marc Davis, Ollie Johnston, Milt Kahl, Ward Kimball, Eric Larsen, John Lounsbery, Wolfgang "Woolie" Reithman si Frank Thomas.
=====================

Din acest punct apar animatori tineri ca Don Bluth, Glen Keane, Bill Kroyer, John Lasseter, Brad Bird si Tim Burton. In 1982, Don Bluth va crea The Secret of Nimh, un alt succes al studiourilor Disney.
A Doua Varsta de Aur a animatiei va incepe totusi destul de tarziu in anii '80. In 1985, incercand sa recastige succesul atins cu The Fox and the Houd si The Secret of Nimh, Disney produce The Black Cauldron. Filmul se dovedeste un esec dezastruos. Pelicula nu are nimic din productiile anterioare: pelicula de 70 mm, unele efecte rudimentare pe calculator precum si fotograme pictate de mana. In plus absenta totala a scenelor muzicale, lucru nemaintalnit la o productie Disney. Filmul are efectul unei bombe. Studioul se resimte, si incearca cu greu sa-si regrupeze echipa. Don Bluth demisioneaza si isi formeaza propriul studio.

In 1984 se produce prima reclama cu un personaj creat pe computer.

Tot in 1984, Disney il pierde pe John Lasseter, care se alatura unui nou grup de graficieni CG, Industrial Light and Magic.
Pelicula is offline   Reply With Quote sendpm.gif