Guru
|
Regina Maria, trup ºi suflet
"Carol I", cea mai recentã peliculã semnatã de Sergiu Nicolaescu a fost filmatã în luna august la Castelul Peleº, dar ºi la Cotroceni.
Adevãrul: Crezi cã seamãnã privirea ta cu cea a Reginei Maria, aºa cum a spus Sergiu Nicolaescu?
Andreea ªofron: Eu cred în domnul Sergiu Nicolaescu. Dacã m-a ales pentru cã a vãzut aceste similitudini, înseamnã cã aºa este. Am vãzut poze cu Regina Maria la casting, pentru cã în funcþie de ele s-a dat proba. Ni s-au pus în faþã niºte fotografii ºi trebuia sã surprindem cât mai fidel expresia Reginei.
Cum a fost castingul? Au fost multe actriþe care îºi doreau acest rol?
Eu am ajuns pe ultimii 10 metri, nu mai pot spune ultimii 100 de metri. Nici nu am ºtiut cã mã duc la casting, am crezut cã e o întâlnire cu domnul Nicolaescu. M-am prezentat acolo, am fost luatã, machiatã, coafatã. Acolo era deja o actriþã care fãcea fotografii. Au apãrut ºtiri cã Andreea i-a luat locul Pãtrulesei.
Dar nu e chiar aºa. De la Pãtruleasa ºi pânã la mine au mai fost multe actriþe, drumul a fost lung. Domnul Nicolaescu a vrut sã vadã cât mai multe actriþe pentru a fi liniºtit cu alegerea fãcutã.
Plus cã rolul Reginei Maria, de fapt al Principesei Maria, pentru cã ne ocupãm de perioada în care ea era Principesã, a fost dezvoltat faþã de scenariul iniþial, când i-a propus Simonei rolul.
Povesteºte-ne o scenã care þi s-a pãrut dificilã…
Ultima zi de filmare, care a decurs la Cotroceni, a fost singura zi în care domnul Nicolaescu mi-a spus pe nume. Pânã atunci îmi spunea numai Maria. A fost singura zi în care m-a strigat Andreea ºi am simþit o oarecare apropiere.
A fost ºi singura zi în care s-a pronunþat în vreun fel asupra prestaþiei mele, zicându-mi "foarte bine". A fost o secvenþã grea atunci, o secvenþã de gând. Era un gând al Principesei Maria care aflã cã este Reginã ºi totul se întâmpla din priviri.
Atunci când eºti susþinut de text, e mult mai simplu sã joci. Când tot jocul se rezumã la expresia ochilor, e foarte greu.
Imaginea fotograficã surprinde un frame din expresia ta, pe când o secvenþã care dureazã 30 de secunde spre un minut înseamnã o trecere a privirii de la una calmã la una care creºte, creºte, creºte în emoþie, pânã ajunge sã izbucneascã de fericire. E foarte greu sã joci asta.
Cum a fost la Peleº în rolul Reginei Maria ºi nu ca turist?
În pauzele de filmare m-am simþit ºi eu turist pentru cã au fost niºte doamne acolo care ne dãdeau detalii despre Castel, despre viaþa familiei regale. Am aflat multe lucruri pe care nu le ºtiam ºi pe care cred cã nu le aflã toþi vizitatorii.
Dar sigur cã e o diferenþã sã te plimbi pe-acolo îmbrãcatã în jeanºi ºi încãlþatã în adidaºi faþã de a fi într-o rochie lungã, cu o coroanã pe cap ºi ºtiind cã întruchipezi un personaj care, cu mulþi ani înainte, chiar s-a plimbat pe acolo.
Cum crezi cã te vor privi copiii tãi în acest rol?
Fetiþa mea mã va privi cu siguranþã cu foarte mare plãcere. Eu am tot încercat sã îi aduc la Peleº ca sã mã vadã în chip de Reginã, pentru cã e visul oricãrei fetiþe sã fie Prinþesã, Reginã.
În ziua de dupã casting, fetiþa mea fãrã sã ºtie cã eu am luat un rol de Reginã, înainte sã iasã pe uºã, de dimineaþã, pentru a pleca la grãdiniþã, mi-a spus: "Mama, eu astãzi sunt Reginã". ªi eu i-am rãspuns "ªi eu". Deci fata mea, cu siguranþã, va privi cu mare încântare filmul, eu sper cã ºi bãiatul meu, care acum e mititel ºi nu prea înþelege mare lucru, îl va privi la fel.
Este Sergiu Nicolaescu atât de exigent cum se spune?
Este mai exigent decât se spune. Înainte sã-l cunosc ca actriþã, l-am cunoscut de la distanþã într-o vreme în care fãcea filme istorice pe strada Brezoianu. Filma în faþa Palatului Universul, ori eu locuind în casa de lângã, asistam de la geam la filmãri. ªi simþeam multã tensiune acolo. Domnul Nicolaescu le fãcea multe observaþii actorilor ºi am simþit de atunci cã este un om extraordinar de sever, dar cinste lui, pentru cã eu n-am mai lucrat cu un aºa regizor. Cred cã toþi regizorii tineri ar trebui sã vadã cum decurge o zi de filmare la domnul Nicolaescu.
Andreea Mãcelaru ªofron este actriþã la Teatrul Nottara. O cunoaºteþi, cel mai probabil, din rolul Irinei Predescu din serialul "Nimeni nu-i perfect", difuzat de Prima TV. A mai jucat ºi în serialul "Vocea inimii". Andreea este soþia actorului Cristian ªofron.
Rolul Reginei Maria, de fapt al Principesei Maria, pentru cã ne ocupãm de perioada în care ea era Principesã, a fost dezvoltat faþã de scenariul iniþial, când i-a fost propus Simonei rolul
Andreea Șofron, actriþã
|