Thread: Bad art
View Single Post
Old 12 Sep 2008, 08:35   #45
bre
Guru

bre

@planmaker
ne dam seama ca e relativ (totul e relativ, pana la urma). si totusi, eu le vad ca fiind, daca nu opuse, macar diferite. de ce? m-am bazat pe contextul in care sunt folosite. si nea / omat/ zapada sunt sinonime, totusi, imeni nu zice "mama! ce nea s-a pus pe bulevard". contextul este cel mai important element atunci cand vrei sa "te joci" cu cuvintele. sa revenim la urban / citadin. cauta pe net peisaj citadin si cauta arta urbana. daca ai aceasta curiozitate si rabdare poate vei intelege ce am vrut sa spun. este pana la urma ce ai spus tu, opozitie vechi/ nou. dar am vrut sa "imbrac" aceste notiuni, astfel incat se se potriveasca scopului meu - adica sa argumentez de ce vreau sa fac peisaj citadin.
poate ca citadinul e pe duca, dar uite, eu si alti cativa ne incapatinam sa-l tinem in viata. fara sa-l transformam in urban.

cat despre laic/religios, nu, nici eu nici se7en nu am adus in discutie notiunile astea. daca ma gandesc bine s-ar preta la tema mea sa cuplez citadinul de religios si urbanul de laic, dar ar fi ceva cam fortat. so, o las pe altadata.

@se7en
posibila (si deci relativa) explicatie ptr aparitia si disparitia artei urbane (murale): rolul ei informativ
ma bazez pe ceea ce am aflat mai demult despre frescele exterioare ale manastirilor - erau facute ptr cei analfabeti, ptr ca sa poata cunoaste Scriptura in imagini. probabil in vechime* arta murala avea aceeasi functie, pe langa cea decorativa (poate e totusi fortat sa zicem avea un rol educativ, hai mai bine sa zicem ca oamenii erau mai receptivi la vizual, la imagini - nu erau carti, scrierile erau greu accesibile). probabil ca odata cu trecerea timpului, vizualul si-a pierdut din puterea de influenta (totusi arta murala a supravietuit).
culmea este ca acest tip de arta a aparut tocmai acum, cand exista sute de mijloace de comunicare, de exprimare. probabil ca publicul isi doreste din nou ceva simplu, ceva accesibil, care sa nu-i solicite, sa nu le ia din timp. fast food, fast art. nu mai citesti catavencu, te uite pe un zid, vezi un stencil si ai prins ironia imediat. nu mai are rost sa stai sa mai citesti. nu te mai duci la o galerie, ai arta pe strada.

*excludem arta rupestra, aici e o alta discutie lunga pe care o las pe mai tarziu.

cat despre futurism nu am zis ca e o arta exclusiv urbana. este urbana prin faptul s-a nascut din fascinatia ptr industrial, pentru masini si motoare, pentru fabrici si uzine, pentru viteza...