Narnia,LOTR si printul semipur
Primul film dupa cartile lui CS Lewis(nu ne surprinde asemanarea medievala si onirica cu LOTR,modelul sau a fost Tolkien,prieten si coleg),mi-a placut destul de mult:leul ,vrajitoarea si.. sifonierul erau bine reprezentate,structura filmului logica,respectand intentiile cartii si oferind un spectacol magic cu spiridusi,o vrajitoarea semanatoare Craiesei zapezilor lui Andersen(glaciala dar magnetica),un leu bun si puternic cu vocea minunat de calda a lui Liam Neeson,cu peisaje feerice de iarna pline de plasticitate,trimiteri la misticism(lupta dintre Bine si Rau,neconventionala,(dupa 3 ani nu l-am uitat..),o poveste cu un fir epic bine construit,gratie fidelitatii fata de ideile cartii.Asa cum se anunta in 2005,intr-adevar un succes la public si la critici.(unii au spus ca Narnia primul era mai ceva decat LOTR)
Al doilea film,s-a vrut o continuare a ideii ca lumea fanteziei nu poate fi invinsa de rau si de pragmatismul vietii cotidiene,tinutul Narnia atacat de rauvoitori...Povestea e cumva asemanatoare cu LOTR si nu respecta deloc cartea,de aceea esecul este de inteles.Nu exista o continuitate intre cele doua filme,in sensul de aparare a unui taram fantastic.
In prima parte a filmului aproape am atipit.Copiii jucau foarte prost,cumva plictisiti si parca neintelegand ce li se intampla,fetele seamana cu niste purceluse(probabil abilitatile fizice au contat..echitatie,miscare,si de regula copiii din filmele de la Holllywood sunt "ai cuiva").Cea mare sta pe spate si vorbeste ,sanii iesindu-i din corset periculos de mult,cine mai e atent la ce spune,iar mai tarziu,apare destul de machiata pt o regina suava si dreapta...Cea mica spune replicile ca la serbarea de sfarsit de an scolar,fizionomia ei insa ma face s-o regret pe Cristina Ricci in Familia Adams(ca si talent..)baietii si mai ales Caspian sunt inexpresivi.
Tilda Swinton(o actrita care imi place),vrajitoarea alba, este readusa aiurea intr-o secventa ,n-are nici o legatura cu restul filmului.
Filmul incepe aiurea cu tipetele unei femei in chinurile facerii,poate dorind sa-i sperie putin pe copiii care urmaresc filmul...Cei patru tineri regi pe un peron urmarind trenul in viteza ,in lumea noastra reala,imi aminteste de Harry Potter,numai ca ei nu trec prin zid,ci retraiesc razboaie purtate acum nu stiu cate mii de ani( actiunea din cele doua filme sunt la ...1500 de ani distanta).
Luptele resusesc sa ne trezeasca putin din apatie,dar nu e nimic nou,ceva ce nu s-a mai vazut si in alte filme de gen.
Un plus pentru plasticitatea personajelor mitologice: grifoni,minotauri care se sacrifica(scena cu poarta si cu minotaurul ucis e reusita),centauri adulti,femei si copii,animalele care vorbesc sau nu.De altfel Caspian(banala figura,scenaristii au mai introdus in final si sarutul stangaci dintre el si Susan,pe cine ar putea sa farmece asta) are o replica de un umor involuntar:" Pana acum doua zile nu credeam ca exista animale care vorbesc" Ete fleosc.
Filmul "reuseste" sa strice o poveste frumoasa si interesanta,dar asta e meritul scenaristilor si regizorilor in primul rand.Multe lucruri,personaje minunate,insasi povestea si amunte importante s-au sters ca filmul sa ne ofere aceasta supa fara gust.
Filmului i-a lipsit latura metafizica,deloc de neglijat,mai ales ca nu s-a vrut un film pentru copii,ci pentru adolescenti.
Sa speram ca urmatoarele ecranizari ale Cronicilor Narnia(desi actorii -copii ar imbatrani cam ca aceia din Harry Potter tot filmand) nu vor fi dezastruoase:
The Chronicles of Narnia
The Lion, the Witch and the Wardrobe (1950)
Prince Caspian (1951)
The Voyage of the Dawn Treader (1952)
The Silver Chair (1953)
The Horse and His Boy (1954)
The Magician's Nephew (1955)
The Last Battle (1956)
Am scris mai demult parerea mea ,desi filmul in HD si imax e mult mai frumos.Acum sa citim ce-a laudat Pitbull