Draga Se7en,
Filmul Se7en mi-a produs niste fiori de neuitat,adica Saw e nimica pe langa Se7en,fiind mult mai inteligibil,dar nicidecum "Bad art".Ador avatarurile animate,dar pe mine nu m-au lasat,au zis ca e disturbator,sper sa-l lase pe al tau ca e a piece of something.Avatar fain ai,postari faine,dar fara sa incerc vreo diagnoza anacronica de ce ti-ai ales nickul Se7en? E prea...direct.De asta nici nu ma marit cu tine,pt ca e prea fara voal si mister Se7en
Despre "Patimile lui Christos": eram marcata de "Iisus din Nazareth" si influenta asta a ajutat cumva filmul lui Gibson sa impresioneze.Am vanat atat povestea biblica in film,sacralitatea in sine,incat n-am vazut la prima vizionare(si unica) felul in care Gibson a ales sa ne manipuleze.Am bocit atat la multele rani si torturari pe numaratoare in limba latina ale lui Iisus din film(desi era imposibil ca cineva sa aibe atatea rani si sa reziste) incat in momentul culminant,al crucificarii ,eram atat de golita de sentimente,incat mi se parea un fapt banal(desi tot filmul ar fi trebuit sa fie construit pe momentul ritualului crucificarii,un simbol religios,al omului,al monadei,al superioritatii ).Asa ca da,e " bad art" pt ca muritorul de rand pleaca de la film confuz,aiurit,si crede ca Iisus avea mai mult sange decat limita obisnuita a unui organism uman(2 litri sau 4 ,have no idea,James Caviezel are vreo 20

).Filmul a avut secvente si o oarecare frumusete gotica(faza cu Satan si copilul grotesc in brate),dar a decazut in mod gradat.Daca Gibson e antisemit si umanist(cu actorii),de ce i-a mai pus p-aia sa vb ebraica?Sau idis ce era.
O sa ma uit la Apocalypto,si intr-adevar,gand la gand cu bucurie,secventele din Indiana sunt atat de horror-amatoriste...Cred ca Spielberg a ramas cu un singur lucru bun din filmul ala,nevasta-sa,blonda din film,care a jucat destul de aiurea acolo...
Despre valoarea documentaristica a lui "Passion"...hm,oare Zefirelli n-a impins misticismul undeva dincolo de limita? La Gibson e totul brut,grobian,ca un joc pe calculator cu un subiect nepotrivit pt orice varsta.Asadar ,Gibosn e un porc care are niste margaritare in rat.Dumnezeu i le-a aruncat si pe alea cu jumatate de scop.
Originally Posted by bre:
da...e zic ca sadismul e bad art. la fel si incestul, masochismul...da.
cat despre passions of christ, nu vreau a-l vad ptr ca mi se pare o aberatie, un "biftec tartar", vorba unui critic. ptr mine religie = spiritualitate, nu matze scoase. e adevarat ca poate asa o fi fost in realitate, dar asta e mesajul? hello, parca hristos pe cruce zicea "iarta-i doamne...".
nu am o problema cu anumite subiecte mai controversate, ca sa zic asa, in arta. sau cu scene mai hard. atata timp cat raman artistice. apreciez un schiele (in pictura) chiar daca infatiseaza lolite perverse, ptr ca imi place tehnica de lucru. nu vomit daca vad un ochi scos (de exemplu in "cainele andaluz"). apreciez un boris vian, ptr ca desi e violent, si f dur pe alocuri are o candoare si o finete aparte. tot ce e bad, trebuie cumva compensat sau macar justificat.
sper ca nu dearnjeaza paralelele mele cu alte arte, dar imi este mai usor asa, incerc sa inteleg un fenomen din mai multe puncte de vedere.
|
cand te vei simti pregatita,sau vei avea chef,eu zic sa vezi si "Patimile.." pt a compara Zefirelli cu Gibson,pt a o vedea pe Maia si pe Monica,etc.
"Le chien andalous" nu e unul din filmele de referinta ale lui Bunuel ,si fiindca stiu ca nu-l agreezi foarte pe Dali,Bunuel s-a rusinat de colaborarea cu acesta.
Lolite perverse vedem la Balthus,si parca te ingretosau,sunt la limita pedofiliei,a incestului...
Asa,si pt ca esti Bre minunata,nu gugaluiesc,arata-mi niste Boris Vian.Pup.
De filme...a vazut cineva Satyriconul regizat de nu stiu cine? E concupiscent?