Mafalda a scris:
Quote:
Termenul de "bad art" a aparut l-a inceput in pictura. Nu e un curent, e mai de graba un stil. "Bad art" a facut si Modigliani chiar pictand direct pe peretii boemei cafenele "La Coupolle" din celebrul Montmartre. "Bad art" gasim si in picturile lui Hieronymus Bosch. Dar, in literatura, cand Charles Baudelaire a scris "Le fleurs de mal" n-a facut tot "bad art" ?
Iar daca extrapolam, putem vorbi de "bad art" si in film, incepand cu cinematograful anilor "20, expresionismul german: Murnau "Ultimul dintre oameni" sau in filmele lui Fritz Lang.
BAD ART-ul presupune o estetica a sordidului!
Revenind la domeniul nostru, trebuie sa facem o diferenta intre filmele cu subiecte sordide, care trateaza estetic uratul din existenta noastra si filmele care trateaza sordid subiecte care nu au nici o legatura cu uratul ca si categorie estetica.[/
|
Despre estetica morbidului sau sordidului cum o denumesti tu Mafalda in pictura am scris in prima postare,si despre pictorii(f multi) care au ilustrat acest lucru.De altfel pe alt forum i-am dedicat un intreg topic,cu imagini rare pe care nu le gasesti in "Istoria uratului " a lui Umberto Eco.
In literatura Baudelaire nu este un reprezentant sau macar simpatizant al "bad art".Daca e sa o luam cronologic,ar trebui sa incepem cu marile tragedii antice si sa terminam cu "Povestea tarfelor mele triste"a lui Marquez.Nu,la Baudelaire acea "placere din durere"de care ne vb si Noica ,fara a avea legatura cu procesul chatarhic sau methempsihotic(de transformare ),fara paroxismul valorii in arta.
Der Blaue Reiter , Die Brücke in pictura,antiimpresionismul,da,e un subiect amplu si ofertant si isi are locul aici.Stim ca nazismul a inabusit in fasa un curent ce promitea.
.Revenind la film,pre-expresionismul si expresionismul...
Sa nu ne referim insa la non-realismul decadent din filmele noir sau horror de mai tarziu."Metropolis" mi se pare un film septentrional dar n-are legatura cu "bad art".Demoniacul si individualismul insa,sunt aici vizionare.Antipozitivismul nu e "bad art".Poate ar fi devenit,daca expresionismul si-ar fi continuat si depasit limitele artelor,daca n-ar fi aprut..sonorul.
Da,si definitia ta e cea mai revelatoare" filme care trateaza sordid,mizerabil,grotesc subiecte care n-au nici o legatura cu estetica uratului"=bad art.
Despre ele,sunt multe de spus,dar trebuie timp :happy:
Bre a scris:
Quote:
stai ca nu mai stiu ce sa scriu ontopic, despre ce era vorba...?a despre bad art. ptr mine bad art, cum a reiesit din filmuletul pe care l-am vizionat si pe care l-ai mentionat si tu la inceputul topicului, este o "arta" a morbidului, a uratului scarbos si gretos. dar asta e terminologia mea, sigur, prin bad art putem intelege ce zice mafalda, adica o arta a refuzatilor, a revoltatilor (daca am inteels bine). modigliani a scandalizat intr-adevar, dar pe nedrept, pentru ca oamenii erau prea incuiati, sau prea nepregatiti ca sa accepte arta lui (eu nu vad nimic urat, grotesc, nici macar vulgar la el). insa nerdrum de exemplu e scabros, nu e neinteles sau altceva.
in film nu pot sa spun ca am vazut ceva pe care eu sa-l definesc ca fiind bad art. ptr a ma determina sa-l numesc asa tre sa fie ceva real growse. din auzite, un posibil film incadrabil la bad art ar fi "canibal holocaust" si "salo - 120 zile ale sodomei". poate si parti din apocalypton - asta l-am vazut
|
SALONUL REFUZATILOR
Cazul Dubosc
dupã o idee de H. Perruchot
Aveþi talent- domnule Manet ?
Dar dumnevoastra,-Messieur Magistrat?
LINIªTE!, LINIªTE!, LINIªTE!
Evacuaþi sala.
Pronunþarea la condicã.
Domnul Manet
este dispus vinovat
de viaþa ºtrengarului cu cireºe
gãsit spânzurat lânga ursul polar
la marginea curcubeului.
Verdict: Morder!!!
El,
Toulouse Lautrec,
Van Gogh,
Utrillo,
Suzanne Valdon
sunt con-damnaþi;
Instanta motiveazã verdictul,
considerând,
Lilith, citatã la urmã-dovada-
tãinuitã de valurile cu pânze:
MODELUL COPIAZÃ PICTORUL ºi
Vai!
PICTORUL COPIAZÃ MODELUL.
Instanþa dispune:
Resocializarea în masã.
The age of empire is coming.
Navigaþi!
Navigaþi!
Navigaþi!
Forget about
: cãþãrarea pe vergã.
Forget about
: terþarolã.
Tastaþi!
Tastaþi!
Tastaþi!
Internaþi, internaþi, internaþi.
Statement: Numai de-ar zice Dubosc*: merge!
Question: Who cares about what that little thing might say?
Statement: Les hommes sont mortes, vive l’ordinateur!
Avarie-n reþea!
Le king est mort.
Vive les hommes!
Traiascã Fiul Regelui.