Thread: "Carol I"
View Single Post
Old 21 Aug 2008, 22:13   #20
Pashpix
Guru

Pashpix

Regele Carol I a murit. Trãiascã Sergiu Nicolaescu!

Florentina Ciuverca

Cineastul a filmat la Peleº cronica ultimelor zile din viaþa monarhului, pentru pelicula „Carol I“. Pe patul de moarte al regelui, însuºi comisarul Moldovan.

Regizorul Sergiu Nicolaescu s-a angajat într-o nouã reconstituire istoricã în care ºi-a asigurat rolul principal: „Carol I“, o docu-dramã pe trei sferturi film artistic ºi un sfert decupaj din arhive, despre ultimele zile din viaþa monarhului. Filmãrile începute luni la Castelul Peleº s-au încheiat ieri, întregul set mutându-se de astãzi la Cotroceni, pânã la sfârºitul sãptãmânii viitoare.

Zecile de turiºti care miºunau prin curtea castelului habar n-aveau cã miercuri la amiazã, în propriul sãu pat, Carol I mai murea o datã, în pielea lui Sergiu Nicolaescu. Mulþi dintre eroii neamului au sfârºit în pielea lui Nicolaescu, aºa cã scena, în esenþa ei, a fost deja exersatã de suficiente ori.

„Vodã, eu sunt bolnav, transpir, fã ceva!“

În fosta camerã a lui Carol I, închisã pentru câteva ore vizitatorilor, se fac ultimele retuºuri pentru ca moartea regelui sã iasã perfect. Tehnicienii pãºesc ca pe bec, sub privirea de profesoarã severã a supraveghetoarei castelului. Se chicoteºte cã Nicolaescu va trebui sã stea îmbrãcat într-o cãmaºã de noapte albã, lungã, ca pentru femei. „Vodã, eu sunt bolnav, transpir, fã ceva!“, strigã regizorul, întins pe patul princiar.

Mircea Vodã e machiorul dintotdeauna al lui Nicolaescu, expert în daci, voievozi ºi comisari. „Atunci sã vã aduc pentru transpirat“, ºi Vodã dã fuga la cutia lui ºi se întoarce rapid cu o sticlã albastrã cu aspersor, ca acelea pentru curãþat geamuri. „Cu asta vã fac broboane“. Regele e mulþumit.

„Semãn cu el foarte mult“

Ultima noapte a lui Carol I începe cu o discuþie cu Regina Elisabeta (Marina Procopie).

Dupã scenariul lui Emil Slotea, în cele din urmã clipe, monarhul ar fi zis aºa: „Am sufletul greu, Elisabeta… Poate cã n-am spus nimãnui nimic despre necazurile, regretele ºi greºelile mele… Au fost destule! Sunt înconjurat de familie ºi mã simt tot mai singur, sunt în þara mea ºi totuºi mã simt atât de strãin. Îþi mulþumesc cã nu m-ai pãrãsit ºi tu…“. Un tehnician a aþipit pe scaun sub greutatea momentului. Regina vrea o gurã de apã.

„Dialogurile sunt ficþiune, dar imaginate de cineva foarte bine documentat. E o documentare cumplitã. A fost la fel ca la «Mircea», la «Mihai Viteazul», «Pentru Patrie». Eu n-am fãcut filme uºoare niciodatã“, spune Nicolaescu, dupã ce scena s-a consumat cu bine.

Nu e prima datã când regizorul intrã în viaþa lui Carol I. La 100 de ani de la Rãzboiul de Independenþã, regimul ceauºist a vrut un film aniversar. A ieºit „Pentru Patrie“. „L-am mai jucat pe Carol în ’77. Semãn cu el foarte mult ºi mi-am lãsat ºi barbã pentru rol. Cred cã e pentru prima datã în istoria cinematografiei româneºti ca, dupã 30 de ani, acelaºi actor sã joace acelaºi rol, bãtrân. E o treabã asta“.

SALT DIN TELENOVELE

Regina Maria vine de la „Vocea inimii“

„Carol I“ a primit 195.000 de lei de la Centrul Naþional al Cinematografiei, în 2006, la secþiunea documentare, fiind în capul listei de finanþãri. Distribuþia n-a pus mari probleme, pânã la Regina Maria. Dupã trei luni de casting, în care se specula cã rolul îi va reveni Simonei Pãtruleasa, în ultima clipã a apãrut Andreea ªofron, soþia actorului Cristian ªofron, cunoscutã din seriale TV ca „Vocea inimii“ ºi „Nimeni nu-i perfect“. „Am ales-o pe Andreea pentru cã a dat cea mai bunã probã ºi pentru cã privirea ei mi-a amintit de cea a Reginei Maria din fotografii. Pânã acum, cred cã a fost o alegere bunã“, explicã Nicolaescu. În docu-dramã îºi mai fac apariþia Rãzvan Vasilescu, în rolul lui Ionel I.C. Brãtianu, ºi Geo Dobre în cel al Regelui Ferdinand, succesorul lui Carol. Ion Lupu are partitura lui Louis Basset, secretarul particular al monarhului, ªtefan Velniciuc e Ottakar Chernin, ministrul plenipotenþ iar al Austro-Ungariei, iar Mihai Niculescu - Alexandru Marghiloman. Vocea din off, a istoricului, îi aparþine lui Cristian Moþiu. Filmul produs de MediaPro Pictures va fi gata de proiecþie în douã luni.
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif