Narcisisme in serie: "Supravietuitorul" se crede si Carol I
Ivana Vlad (Realitatea Romaneasca)
Dupa ce a mai dat o mostra de maxima incantare de sine, cu narcisistul "Supravietuitorul", veteranul polimorf Sergiu Nicolaescu a cazut prada unui nou extaz: acesta va interpreta rolul titular, cel al regelui Carol I, in viitoarea, dar desigur nu ultima sa productie, un documentar biografic inspirat de viata regelui neamt care a schimbat destinul Romaniei spre sfarsitul secolului XIX.
De amintit ca "Supravietuitorul", un film comercial iesit pe piata in primavara acestui an si care abunda in vedete planturoase cu pretentii de actrite precum Simona Patruleasa, Ileana Lazariuc sau Cristina Rus, este in fapt o pelicula autoreferentiala in care "nemuritorul" Nicolaescu se reprezinta pe sine sub chipul comisarului Moldovan, in cabotina ipostaza de "martir" al represiunii comuniste.
In ceea ce priveste viitorul documentar "Carol I", acesta aduce in prim-plan ultimele luni din viata regelui si controversa dintre acesta si membrii guvernului pe tema aliatilor Romaniei, o data cu izbucnirea Primului Razboi Mondial. Lungmetrajul, produs de MediaPro Pictures, este unul din proiectele castigatoare in sesiunea din 2006 a concursului CNC, la sectiunea documentar. Suma alocata acestui documentar in urma concursului a fost de 195.000 de lei.
Pentru rolul Reginei Maria, "nemuritorul" a facut o alta alegere bizara, dupa un casting care a durat trei luni: actrita Andreea Sofron. Regizorul a recunoscut ca a luat decizia in ultima zi de casting: "M-am hotarat cu doar cateva zile inainte sa incep filmarile, pentru ca am vrut sa vad cat mai multe actrite. Am ales-o pe Andreea pentru ca a dat cea mai buna proba si pentru ca privirea ei mi-a amintit de cea a Reginei Maria din fotografii". Cunoscuta publicului roman pentru rolurile din seriale de televiziune precum "Vocea inimii" si "Nimeni nu-i perfect", Andreea Sofron se afla la prima colaborare cu Sergiu Nicolaescu. Sotul ei si in acelasi timp coleg la Teatrul Nottara, Cristian Sofron, este, la randul sau, unul dintre actorii descoperiti de Nicolaescu, devenit in scurt timp si unul dintre artistii preferati ai regizorului, care l-a distribuit in filme din perioada sa care a contat cu adevarat, precum "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte".
|