Originally Posted by Lecart:
Cred ca m-ai inteles gresit, filmul (in general) are intr-adevar mesajul lui, insa nu in sens strict moralizator. Ar fi destul de anost sa reducem mesajul la un nivel exclusiv didactic. Si, tocmai pentru ca filmul este arta si nu curs de civica, se explica orice divagatie, e vorba de valori estetice, nu de reguli de conduita.
|
eu cred ca majoritatea mesajelor sunt in esenta moralizatoare, asta le e si scopul. nu am intalnit/ nu am vizionat inca un film de razboi, un film de groaza, un documentar care sa-mi trezeasca pofta de-a ucide, de-a ma droga, de a-mi manca copiii, probabil ca nu am vazut/ citit/ vizionat/ ascultat inca ce trebuie, sau destul, nu?
valorile estetice?! asta are intr-adevar relevanta in filmele mute si in documentarele de pe National Geographic sau de pe canalele despre calatorii. nu cred ca rolul filmului este cel PREPONDERENT estetic.
Corect, arta te pune pe ganduri, dar cu un caracter meditativ; refuz, personal, sa permit unei opere sa-mi sugereze ce-i corect, ce nu-i, s.a.m.d.
In fond totul pleaca de la niste scenaristi, nuvele, etc. 
|
nu prea am inteles asta, cum poti medita daca nu calasifici/ ierarhizezi in bun/ rau, moral/ imoral, frumos/ urat, de dorit/ de evitat, etc.
probabil ca te referi la meditatia buddista, cea in care ti se cere sa privesti un obiect si sa-l analizezi de la complex la simplu, dar si atunci eu cred ca tot trebuie sa te raportezi la mai mult decat el insusi.
daca operele artistice nu ne spun ce corect sau nu, bine sau rau, atunci care mai e rostul lor, de ce le cream si de ce ne mai obosim sa le studiem?!
Inteleg unde bati si sunt de acord cu tine, insa tind sa cred c-ai mers cam departe, judecand doar fapta lui Juno, si nu contextul filmului. Practic e un film care trateaza caracterul ei, nu-i un documentar despre adoptii.
|
nu cred ca stii unde bat, ma rog, daca ai fi citit toate postarile de pe acest topic ti-ai fi facut o idee.
daca era un documentar despre adoptii n-as fi avut mare lucru sa-i reprosez.
in incheiere, ca tot ai adus tu vorba despre meditatie, te rog, invata-ma ce si cum ar trebui sa meditez pe marginea acestui film. sper sa nu-mi vorbesti despre muzica si despre dialogurile comice, nu despre asta e filmul. multumesc.