Originally Posted by crissis:
europa? lipsa libertatii? poate aici, in tzaratul romano-bulgar. cinema-ul european occidental de dupa '60, nouvellist sau ne-nouvellist, e insasi expresia libertatii. kubrick si gilliam au sters-o din america, forman a regizat cele mai bune filme in cehoslovacia, iar fellini nu s-a format la hollywood.
|
Nu cred ca m-am exprimat prea clar: admir unele lucruri ale Hollywoodului clasic si genialitatea ideatica a regizorilor europeni.Dar niciodata nu s-a ajuns la un echilibru,nu s-a gasit formula perfecta in cinema.
Filmul noir atat de stilat al anilor '40,'50 e american si duce la paroxism expresionismul german,iar cele mai bune filme,reuseau sa le faca atunci...europenii emigrati.Cred ca Hitchcock si John Huston,Orson Welles i-au influentat in masa atunci pe europeni,si nu invers..Jules Dassin,Louis Malle,Visconti,Kurosava..
De aici incep neo-noir"Tirez sur la pianiste",Truffaut si A bout de souffle,Godard,(in ultimul, Jean Paul Belmondo e un alter -ego al lui Huphrey Bogart).Nu vad cum ar fi putut critica the french new wave cinema-ul american,imitandu-l..
Cinema-ul cehoaslovac,perfectioneza aceste tehnici si ce aduce nou e faptul ca se bazeaza pe povesti,scenarii autentice.Deja devine un manifest politic si e alta poveste.Nu se poate nega influenta hollywoodiana a lui Forman.Filmele realizate inainte de plecarea lui in America nu sunt cu nimic mai bune,si nici mai proaste decat cele facute in America,numai ca trateaza probleme diferite cu mijloace diferite.
Stanley Kubrik a colaborat f bine cu actorii europeni,cunoscute fiind radacinile sale evreiesti-austriace.S-a mutat apoi in Europa,filmand,dar cu ...finantari de la Hollywood,incercand sa faca filme asa-zis independente,producandu-si singur filmele,era alegrea personala,dupa succesele de la Hollywood.Si de altfel, despre capodoperele sale..(Dr. Strangelove,Portocala mecanica)nu cred ca are importanta ca au fost facute in Anglia,a continuat sa filmeze cu actori americani si s-a intors in America sa arate cat de departe a ajuns cu tehnica sa,in "Shining" de exemplu..Kubrik s-a miscat bine intre Europa si America,un exemplu de perfectionism..
Despre Terri Gilliam nu stiu prea multe,multumesc ca mi-ati spus,mi se pare absolut fabulos,cu desenele si lumea fantastica...
Am vazut doar "Fratii Grimm" ,sper sa-i vad filmele din anii'70,cand intr-adevar se faceau Filme adevarate.
Fellini...e unic si irepetabil,si merita un topic intreg.Nu pot sa uit insa pe sotia sa (nu in "La strada" nu in "Noptile Cabiriei") in "Ginger si Fred"...dansul acela,care spunea parca ,transmitea ca Hollywoodul are glamoure,iar Europa vede cu sufletul...
http://youtube.com/watch?v=-nrywgCvHAQ&feature=related