|
hmmm. oamenii sint meseriasi in ceea ce stiu sa faca, si au perfectionat la scara industriala. Dar altceva nu prea stiu. La capitolele subtilitate, subtext, rafinament, provocare, personalitate stau prost. Cele mai bune filme americane sint, dupa parerea mea, cele independente, care incearca s-o rupa putin cu "meseria" si sa incerce ceva mai riscant.
Oricum, imi pun serios intrebarea daca toata lumea intelege filmele americane pentru ca au valoare universala sau pentru ca am vazut asa de multe si ne-am obisnuit asa de tare sa gindim ca "asa se fac filmele" incit ni se pare ca asta e standardul. Personal cred in puterea educatiei si cred ca omu' poate fi invatat si obisnuit sa aprecieze diverse lucruri ca fiind de valoare. De asta mi se pare important sa facem filme ca romanii, mai ales acum ca exista un val de simpatie si atentie internationala pentru cinemaul nostru. Fiindca asta ne da posibilitatea extrem de rara de a spune ceva diferit intr-o lume plina-ochi cu un alt fel de exprimare, dominant si standardizat.