Thread: "Arta viselor"
View Single Post
Old 24 Jul 2008, 14:28   #19
illotempore2002
Guru

illotempore2002

Originally Posted by klein:
simt ca iar o sa isc o ditamai controversa de 5 pagini
mie nu prea mi-a placut filmul si in general ce-a facut Gondry cu exceptia videoclipurilor.
nu il consider nici nul, fiindca ideile sunt ingenioase si are unele momente reusite. e mai bine zis e inegal.
problema ar fi ca pleaca de la o idee geniala, cu un potential enorm, si o transforma usor-usor intr-un ghiveci care nu mai are nimic in comun cu filmul. valabil si pentru eternal sunshine. dupa un timp de joaca intre realitate si fictiune, chestie care poate fi seducatoare initial, devine pana la sfarsitul filmului obositoare. se complace in lumea lui si ne pierde, ne abandoneaza. Mi se pare ca nu depaseste stadiul de "experiment". acorda atat de multa importanta cadrului si mecanismului povestii, ca ceea ce povesteste nu mai conteaza. si nu asta ar fi problema, fiindca apreciez regizorii care exploreaza forme inedite de exprimare, numai ca Gondry ramane ilustrativist la capitolul asta.
in plus, se joaca prea mult cu kitsch-ul, periculos de mult incat dupa un timp il adopta ca pe un sistem propriu de expresie. si nu e vorba neaparat de decorurile cartonate. In Eternal sunshine m-a izbit atat de puternic, mai ales ca incepuse sa imi placa, incat am cazut de prea sus. totul mergea la perfectie, pana cand Carrey s-a trezit copil sub masa din bucatarie si din acel moment incepe sa fie delir de dragul delirului.
am vazut si unul din ultimele filme ale lui Gondry, "Be Kind Rewind". subiectul ar fi asa: un tip sterge involuntar toate filmele de pe casetele VHS dintr-un vodeoclub (era magnetizat :shock: , in fine e Gondry, deci np) si hotaraste impreuna cu un prieten sa realizeze remake-uri ca sa repare pagubele. si se pun pe facut filme (Robocop, Lion King...). Ei, cat de misto poate sa fie un subiect ca asta?! foarte misto.
si din nou totul devine carton de dragul cartonului, obositor, comic pe jumatate reusit. (stai ranjit stiind ca tre sa vina poanta si ramai asa pana la sfarsit fara sa dai drumul rasului :?. Ciudata stare). Cateva remake-uri improvizate ingenioase, cateva glumite reusite, niste aluzii cinematografice tusante, in rest vorbarie multa (Jack Black e infernal). pe mine nu m-a convins.
stilul lui merge foarte bine pe videoclipuri, dar pentru film ii trebuie ceva in plus, sau ceva in minus.

@Klein

Klein, la ce raportezi tu filmele astea de tot timpul iti da cu minus? Sau cu virgula? De ce esti vesnic nemultumita? :?
Din felul in care argumentezi cand nu-ti plac anumite filme (mai toate am remarcat eu) reiese ca asteptarile tale de la filme sunt supra-omenesti: esti in cautarea filmului perfect, a comediei absolute care sa provoace cel mai gregar ras ever, al filmelor cu mesaj politic corect, care sa fie esenta de obiectiv si de cinstit si de corectitudine (parca e posibil ca politica sa fie altfel decat subiectiva, vezi Persepolis), a filmului de dragoste perfect justificat, care sa te dea pe spate odata pt totdeauna....

Cum adica Arta Viselor nu are consistenta, despre ce consistenta vorbesti, ce vrei sa ti se reveleze intr-un film? De ce comparam filmele lui Gondry cu videoclipurile, nu vezi ca iti bias-eaza gandirea? De ce gandim chiar si cand nu e necesar in comparatii?

Puteam sa nu vad nici un film si nici un videoclip MG, Arta Viselor ramane un film in sine care se sustine singur.

Nu sunt toate filmele niste ilustratii? E MG ilustrativist? Da, este! E un geniu al imaginii, al culorilor, al jucariilor, al texturilor....ce poate fi mai placut decat sa te uiti la lucruri frumoase, la fotografii, la peisaje, la piete, la etc? Da, o fi cum zici tu, ilustrativist, si ce e cu asta? De ce exista arta fotografica? Nu pt ca oamenilor le place sa vada poze? Sau filme?

Macar daca s-ar pune problema asa, macar daca Gondry ar sti sa fie doar ilustrativist. Cand de fapt filmele lui debordeaza de sensibilitate, de creativitate, de inedit, de irepetabil, de ingenios....

Din cum te exprimi tu referitor la acest film, se intelege ca te astepti sa reveleze adevarul ultim, sa fie filmul care sa te marcheze prin nu stiu ce.....prin consistenta....sa te dea pe spate, sa te gandesti la el si viata ta sa ia o cu totul alta turnura. Sa intelegi atunci care sunt toate raspunsurile tuturor filosofilor la toate intrebarile pe care si le-a pus omenirea vreodata.
illotempore2002 is offline   Reply With Quote sendpm.gif