Thread: Persepolis
View Single Post
Old 20 Jul 2008, 04:10   #67
Pauline Kael
Banned

Pauline Kael

Dincolo de alte emotii,Persepolis

Este un film atat de dens si totodata pare atat de profund incat ai vrea sa nu se mai termine,dar la sfarsit ramai cu ceva nelamurit...
Dar:

Replicile si imaginile se succed cu atata repeziciune ,incat nu te lasa sa plangi sau sa razi(in nesimtire):stai tot timpul cu sufletul la gura si...astepti.

Titlul imi place: exotic,cu trimiteri orientale (nu doar geografice si de legenda) dar si ezoterice,ne aminteste depovestile mai vechi sau in cazul acesta,mai noi, ..ale unui tinut cu o istorie glorioasa.O alta lume ,diferita de cea occidentala ,meschina,reala si tragica si mai ales fara eroi care sa devina semizei.
Cum incepe: cu copilul marcat de discutiile despre ororile regimului,razboaie torturi(teribilista autoarea),despre blestemul "binecuvantat" al extremismului islamic(mi-amintesc de copilaria mea"comunista"...fiecare copil din tarile "ne-democratice" poate avea astfel de amintiri..)desenam zvastici interzise ,ne jucam tot felul de "razboaie " cu copiii,fiindca auzeam in casa la bunici sau parinti despre ele,si daca va amintiti atunci era un sentiment permanent de teroare,de urmarire).Sa revin la fetita din film(intre o discutie cu Dumnezeu si una cu bunica ideala,o bunica -prototip si arhetip):in timp devine din fetita curioasa,voluntara,baietoasa care braveaza cu o maturitate stangace dar acaparatoare..femeia nonconformista,dinamica,o energie vie:Marjane Satrapi.

Inspirata alegerea unui desen animat stilizat dar expresiv.De altfel,deesnul animat este mai ofertant din perspectiva metaforelor artistice(oamenii zboara,se transforma,umbrele ucise,executiile "mecanice"-oamenii cad ca niste manechine ),.Influenta artei e omniprezenta dar discreta(scoala de arte a autoarei nu se dezminte);"Strigatul " lui Munch apare in subtila si subliminala imagine,a fetitei (M) care ,fericita ca si-a regasit mama (aceasta dismuland indiferenta in momentul regasirii,dorind sa-si mascheze teama)in urma bombardamentului din cartierul lor,zareste mana unei vecine,BabaLevy(mana parca iesita dintr-un ocean ca a innecatului,cu o bratara ce o face identificabila)si socata ii impietreste fata intr-un tipat de groaza..Botticeli este pomenit si el,iar celebrul tablu "Primavera "este pe trei sferturi mazgalit,pe motiv de ridicola indecenta.

Scena cu rujurile pe post de cocaina si" Jachel Mackson " sau cu goana in supermarket(ex la intampl) . sunt .amuzante dar atat de frivole, in antiteza cu de tragismul si gravitatea razboiului si regimului.Sa nu uitam ca Marjane venea dintr-o familie instarita,intelectuala,ceea ce i-a adus multe avantaje,nu poate fi sanctificata,sau transformata in eroina.Ar fi trebuit sa-si construiasca povestea pe o baza mult mai puternica si credibila decat pe cea pe care se axeaza ea.Pregatirea in domeniul artei i-ar fi oferit mai multe perspective,desi inspirata in benzi desenate de David B.. si ajutata sa faca filmul de Vincent Paronnaud(feministele ma vor ucide incet ca le dau apa la moara misoginilor).
Paradoxal,filmul a fost interzis in Liban,dar primit in Teheran(nu a suparat,nu are valoare de manifest,de Premiu Nobel,cartile pt copii sunt doar pt copii ,desi asta nu este(nu a vrut sa fie) una din ele).
Ca sa inchei,Viena nu este unul din cele mai primitoare orase ale Occidentului,iar Iranul are si personaje dostoievskiene(nu rai sau buni,fara nuante,sa ne amintim de faptul ca Marjan il denunta pe barbatul nevinovat care citea ziarul ca i-a adresat insulte si acela este arestat,si alte chestii grotesti din film).
Nu mi-a placut ca intr-un fel autoarea s-a cenzurat,a exagerat dar a si minimalizat conflictul extern(politic,religios) si intern uman.

Replicile sunt disparate si disipate,este destul de greu si psihic imposibil sa citesti informatii despre politica (despre comunisti,-noi l-am avut dar nu-l mai voiam),glume si romantism ..Filmul are intentii grandioase dar lipsite de esenta uneori...
Per toatal ,filmul e o bijuterie,grafica excelenta,sugestiva,nu oboseste)povestea fiind destul de ametitoare).Vocile sunt reusite,am recunoscut vocea Cathreniei Deneuve,glaciala dar f placuta,cu un timbru aparte,poate ar fi tebuit sa dea replica cu mai multa caldura fiicei sale Chiara Mastroiani...Daniele Darieux este fenomenala,o forta...iar vocea fetitei f reusita.O mica inadvertenta,pt cei cu ureche ,sa fie atenti undeva la inceput(ma voi uita si voi spune sigur) exista o secventa in care mama vb cu vocea Danielei Darieux(a bunicii).
Despre iasomia aia,si la noi in folclor exista " mi-am pus busuioc in par", " a pune busuioc la icoane",covoare persane nezburatoare,etc...
O sa-l mai revad,une fois.

Later Edit:Consider ca se acorda prea multa atentie filmului de catre unii,sau in cel mai bun caz....nu se acorda deloc.Klein si StefanDo(reciti-le postarile de mai sus) au argumentat mult mai bine decat mine care sunt defectele filmului,eu mi-am spus doar o parere,neavizata,si subiectiva,la cald,(o las asa).

Pauline Kael is offline   Reply With Quote sendpm.gif