View Single Post
Old 30 Jun 2008, 18:07   #833
klein
Guru

klein

din pacate nu am vazut filmele pe care le-ai mentionat si nu cred ca iti pot fi alaturi curand fiindca nu am de unde sa le vad. altfel, cu draga inima m-as fi lansat intr-o dezbatere

in schimb, sunt la curent cu filmele mai noi. am vazut de curand un film care se cheama "Lemon tree", realizat de un israelian, Eran Riklis, care a mai facut si "The Syrian Bride". Am inteles ca ar fi luat premiul publicului la Berlin anul trecut. Nu am citit nimic despre el prin presa noastra cu ocazia evenimentului. probabil nu a starnit nici un interes.mie mi s-a parut insa nu lipsit de calitati. o palestinianca face un proces vecinului ei, ministrul israelian al apararii, in urma deciziei acestuia de a-i scoate livada de lamai pe motive de securitate.
subiectul e probabil un pic edulcorat fata de gravitatea conflictului dintre israelieni si palestinieni, iar filmul nu ataca problema din plin, ci tangential. dar uneori, cred ca e bine sa vedem si aspecte dintr-astea mai umane, care nu fac neaparat subiectul stirilor internationale. In acest fel, parca realizam ca in spatele formulei "conflictul-iraeliano-palestinian" exista si oameni, in carne, sentimente si oase, nu numai statistici, cifre, victime si atentate.
Oricum,e un film care te prinde usor. meritul este al regizorului care reuseste sa povesteasca, nu stiu daca cu realism, dar in orice caz cu sinceritate si foarte simplu, o drama aparent minora. Initial m-am temut ca o sa fie avocatul uneia din parti, si nu pot sa spun ca nu o face, dar introduce cateva elemente (personaje, dialoguri, gesturi) care echilibreaza putin balanta.
klein is offline   Reply With Quote sendpm.gif