View Single Post
Old 24 May 2008, 08:58   #338
Pashpix
Guru

Pashpix

Nea Mãrin, cel mai popular personaj
de Ioana Bogdan (Adevarul)

Inegalabilul Amza Pellea în rolul „Nea ... Sergiu Nicolaescu spune cã Nea Mãrin e un rol creat de Amza Pellea, un actor care nu poate fi înlocuit
Amza Pellea nu mai e printre noi. Nici ªtefan Bãnicã, nici ªtefan Mihãilescu-Brãila, nici Colea Rãutu. În plus, au trecut 30 de ani de la premiera lui „Nea Mãrin Miliardar".

Pelicula are cea mai mare cotã de popularitate din România. „ªi acum am un rol pentru Amza, când îmi fac distribuþiile. Îmi lipseºte Amza. A fost actorul meu fetiº", mãrturiseºte regizorul lui „Nea Mãrin Miliardar". „El era Nea Mãrin, îl crease pe Nea Mãrin ºi-l jucase la televiziune", conchide autorul peliculei, fãrã drept de replicã.

Amza contribuise decisiv la succesul unui film turnat toamna, pe litoral, în circa 30 de zile, cu un buget – era anul 1978 – de 6 milioane de lei. „Un record de spectatori!", exclamã astãzi Nicolaescu. ªi, într-adevãr, filmul ocupã primul loc în topul filmului românesc, cu aproximativ 14 milioane de spectatori.
Regizorul mai spune cã Amza a intrat în pielea ambelor personaje - miliardarul ºi olteanul – cu un talent egal.

„Amza putea sã joace orice"

„Un actor vine cu datele sale. Fizicul, vocea sunt instrumentele lui de lucru. Or, Amza era cu adevãrat uluitor. Trecea cu atâta uºurinþã de la personaje dramatice (din «Osânda», «Ipu», «Mihai Viteazul» sau «Dacii») la personajele comice din «Capcana mercenarilor», «Nea Mãrin Miliardar»…"
Amza putea fi orice ºi oricum.

„Un þãran inteligent ºi ºugubãþ sau un domn distins, un rãzvrãtit sau un vizionar, un muncitor sau un voievod, un mucalit simpatic sau un distant flegmatic, un solitar sau un om de lume. Ãsta era marele lui talent!", îºi aminteºte Sergiu Nicolaescu.

„Am filmat de pe targã, eram accidentat"

Regizorul Sergiu Nicolaescu (foto) povesteºte cã, în ciuda ritmului de lucru susþinut, actorii au fost relaxaþi ºi au lucrat cu plãcere. El însuºi a lãsat deoparte neplãcerile cauzate de o stare instabilã de sãnãtate. Tocmai terminase o peliculã germanã ºi suferise un accident la filmãri. Aºa cã, la „Nea Mãrin Miliardar", a petrecut zile în care venea pe platou cu Salvarea, era legat de targã, ridicat în poziþie oarecum verticalã ºi… începea sã filmeze.

„Emisiunile televizate cu Nea Mãrin s-au impus ca reale succese, iar Amza a dat, de parcã ar mai fi fost necesar, mãsura talentului sãu ºi în film"
Sergiu Nicolaescu
regizor

Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif