Originally Posted by illotempore2002:
stai un pic....Satrapi e indreptatita sa acuze problema voalului, ca asta nu s-a purtat in Iran vreme indelungata, a fost introdus obligat-fortat lately...in ultimii ani...incercarile de eliminare a chador-ului (valul persan) dateaza de multa vreme....de exemplu, in 1936 Reza Shah baneaza efectiv acest val....
Deci nu e o chestiune asa simpla, dimpotriva, e un intreg debate pe tema asta la ei....nu e ca si cum ei toti ar vrea sa poarte valul doar Satrapi se trezeste singura ca nu vrea.....si dimpotriva, Satrapi incearca sa imbunatateasca imaginea Iranului (vezi bine ce familie minunata are, parintii ei sunt foarte open-minded si supporting iar despre bunica ce sa mai zicem, e splendida), acuza ironic ignoranta occidentalilor care isi imagineaza ca iranienii sunt niste salbatici tribali si etc....
daca vrei, Klein, poti verifica sa vezi ca evenimentele politice, asa cum sunt relatate de Satrapi, sunt exacte....nu divagheaza, nu ascunde, chiar asa s-a intamplat
|
1. sunt de acord ca satrapi este indreptatita sa creada si sa ne prezinte iranul cum vrea ea. mai ales ca a trait si ca are dreptul sa fie subiectiva. asta nu inseamna insa ca e onesta. nu in sensul ca ar spune minciuni ci in sensul ca ne directioneaza sentimentele cum vrea ea. (nu ne lasa posibilitatea sa judecam singuri).
2. Faptul ca voalul a fost interzis de Reza Khan (deci inversul situatiei de azi, dar masura la fel de coercitiva) arata ca in Iran realitatea e mult mai complexa, ca o mare parte a populatiei adera la aceste valori si ca nu trebuie sa fie neaprat niste monstri (ca femeile negre din film).
3. deci esti de acord ca voalul nu este chestiune simpla, dar asta nu apare deloc in film. e doar pozitia personajului, refractara la asa ceva, motiv pentru care "ceilalti" sunt diabolizati. Inca o data, e dreptul autoarei sa isi exprime orice sentimente fata de tara ei, numai ca eu refuz sa ma imbarchez cu ea. pe aceeasi tema, filmele lui Panahi sunt mai nuantate si asta conteaza foarte mult. dar, repet, faptul ca Persepolis e desen animat il salveaza. Daca ar fi fost cu actori reali, am fi avut alta discutie.
4. Nu mi se pare deloc ca ar imbunatati imaginea Iranului. faptul ca familia e frumos prezentata, ramane la nivel intimist, personal, fara legatura cu Iranul, de care vrea sa se distanteze. tocmai. de altfel, partea cu familia mi-a placut si mie fara rezerve.