Ran - 8/10. Stiu ca aproape imposibil sa-l critici pe Kurosawa fara sa ai observatii clare, concise si logice...dar nu am vazut decat un singur scop pentru filmul asta foarte lung. E o privire in trecut asupra unui popor care tinea foarte tare la morala, obiceiuri si dreptate. Da, povestea poate fi transpusa in prezent fara prea mari dificultati numai ca acum ar fi scoase din el toate scenele de razboi...pentru ca numai in 100-200 de ani am ajuns de la pistoale si sabii la discutat face 2 face (zic de probleme familiale, nu intre natiuni). Dar, filmul nu e o pierdere de timp, e o lectie foarte buna de cinematografie buna, regie care pe mine unu nu m-a multumit pe tot parcursul, dar are cateva momente memorabile si actori care ne incanta cu clasicul over-acting specific acestei natii (sau asa mi se pare mie). So...160 de minute de tradare, nebunie, razboi (Pentru ce? Inca ma mai gandesc la un raspuns.), sange rosu ferrari, japonezi, costume misto, decoruri excelente...nu o pierdere de timp, dar nu cred ca o sa mai primeasca vreo vizionare de la mine. Din pacate, l-am vazut in bucati din cauza ca am fost intrerupt de vreo 10-15 ori din diferite motive...