Originally Posted by Alex Leo Serban:
gresit: nu toti medicii din 'mdl' sint 'asha' cum ii reduci tu, k sa-ti iasa skema - iti pot da kiar exemplu doctoritei d la final, sau al cuplului d medici el/ea (kre sint f ok) sau kiar p cel al tomografistului - sau cum s-o numi...
DECI: skema ta e caricaturala!
|
ei da, cristi puiu si-a luat toate masurile de precautie. si daca tot vorbim de pictura, 'schema' era metoda preferata a lui cezanne. punea in centru un cos mare cu mere, dar apoi, pentru ca subiectul sa nu para prea greu, imprastia cateva mere in jur. 'indulcea' oarecum masivitatea cosului.
caricatura lui cristi puiu e 'indulcita' cu mici justificari, de genul accidentului, salarizarii proaste sau doi-trei medici mai omenosi. insa impresia generala e cam aia pe care o vrea cristi puiu, si pe care o asteapta si mainstreamul avid de sange.
'ba, ce le-a zis-o puiu asta! ba, ce le-a facut, mama lor de medici!'
(
iar pensionarii o duc, intr-adevar, cel mai greu in tara asta, plus k, din cauza virstei, sint mai predispusi la boli... dar nu rezulta d nicaieri k dl lazarescu ar fi 'bun'! asta e proiectia ta = gresita)
|
probabil pe aia care ii cunosti tu. ai mei parinti pensionari n-o duc rau. e drept ca muncesc de le sar capacele, dar fac si o gramada de bani de care, cu multa umilinta, beneficiaza subsemnatul

problema e ca nu beau. dl. lazarescu bea. din cate am inteles un fel de spirt amestecat cu nus' ce posirca. iar aici intervine simpatia regizorului: dl. lazarescu e o victima a societatii, a copiilor sai si in final a medicilor. dl. lazarescu n-are nici o vina, ca doar 'bea pe banii lui'.
cum e cu neorealismul italian, alex? acolo am vazut personaje verticale, nu betivi supraponderali cu cipilica.
dl. lazarescu e propria sa victima, si toata povestea cu spitalul nu-si are rostul. omul asta e deja mort, a murit de cand dansa in chiloti cu sticla in bot. nu vezi asta in neorealismul italian.
re: braque - kiar n-are importanta k s-a tinut, k prostu, d o formula, in timp c altii mai talentati au explorat forme & formule diverse; c e important e k braque e mai mult un 'footnote' in ist picturii (d gasit la raftu cu 'isme' - cubism etc), in timp c picasso e un pictor genial - unu dintre primii 3 ai sec. xx si unu dintre primii 10 dintotdeauna!
|
asta o sa ramana si mungiu, un footnote.