Pai asta-i chestia, ca raspunsul asta mie nu mi se pare indeajuns.
(de-aia l-am ignorat, indiferent ca s-a zis de jdemii de ori sau doar la inceputul acestui thread.)
Da, sunt de acord -- conditiile de productie afecteaza rezultatul, in general nru de locatii si de personaje. Dar nu cred ca il determina in intregime. Sunt sigur ca daca ar avea mai multi bani, Puiu si Mungiu tot filme minimaliste vor face.
Eu cred ca este altceva -- ceva mult mai important, desi nu am reusit inca sa formulez o explicatie. Cu Puiu mai ales, filmul lui ma face sa-mi reamintesc k realitatea este simpla; moralitatea, moartea la fel. Si faptul ca le prezinta in mod linear, cursiv, aproape ne-postmodernist, mai ales intr-un context social care doar simplu nu este - nebunia spitalelor, dar si a vietii din Romania in general... pentru mine este un indiciu ca acest minimalism nu este doar o simpla coincidenta in cinematografia romaneasca acum, legata de contextul economic si social doar prin limite de buget, dar are origini si implicatii mai importante.
Si nu uita ca limitele de buget in general inseamna si mana libera la creativitate; spre deosebire de filmele cu buget mare unde e mai mare presiune sa aibe succes si se iau mult mai putine riscuri.
|