View Single Post
Old 02 Apr 2008, 10:34   #2
rocky
Veteran

rocky

Dar este foarte clar de ce nu se doreste o asemenea separare. Le e teama, fiindca stiu ca:
a. multe dintre scenariile lor pot fi desfiintate, fiindca nu sint in regula dupa criteriile profesioniste
b.comisia e subiectiva si nu-si permit sa nu cistige, daca asa si-au facut ei planul. Unii dintre ei, asta e adevarul, au salarii de platit si familii ale angajatilor de intretinut.

Din pacate, vina nu e neaparat la producatori, ci la scenaristi. Ei sint cei care se lasa calcati in picioare si zic saru-mina la orice li se ofera.
De-asta nici nu au nici un drept.
Insa, in vreo 50 de ani, ca sa fiu optimist, poate se va infiinta si la noi un sindicat autentic al scenaristilor. Pina acum, ei sint membri la gramada in sindicate care exista mai mult pe hirtie, laolalta chiar cu cei care le incalca drepturile.

Daca nu se lupta fiecare pentru drepturile lui, si daca ceea ce a cistigat nu face public, ca sa se stie ca exista un precedent, sa profite de el si altii, nu se va reusi niciodata nimic.

Cit despre jurii, nu cred ca avem ce face. De unde sa iei 5 oameni care sa fie profi pe film dar sa nu cunoasca pe nimeni? Eu stiu citeva persoane care n-ar face jocul nimanui, dar astea n-o sa intre niciodata in jurii si comisii.

Daca esti scenarist si vrei sa faci film, incearca intii afara. Dupa ce reusesti ceva afara, vei gasi suport si in tara.

Insa, ca sa inchei totusi optimist, eu cred ca daca esti bun va veni si vremea ta. De unde atitea proiecte cu care sa umple spatiul macar pentru cota parte de proiecte nationale, si cu care sa se imbogateasca sa ia si producatorii? La un moment dat, cind ii vei suna, iti vor raspunde: ia da sa citesc. Si daca ii prinzi cu subiectul, poate ca ii va interesa, sa stii ca sint si ei oameni, la urma urmei, fiecare vrea sa se simta generos.
rocky is offline   sendpm.gif