Cred cã e cazul sã creãm alt topic, deºi am postat ºi pe cel referitor la concursul CNC din 2007. Cineva poate ºterge mesajul de acolo, pentru cã am sã-l postez ºi aici.
Se pare cã anul acesta va fi doar o sesiune a concursului de proiecte cinematografice.
În ziarul Gãndul din 12.03. scrie cã din cele 16 contestaþii, 8 au fost admise, deci au primit finanþare încã 8 proiecte.
http://www.gandul.info/arta/inca-3-m...l?3940;2445764
Halal comisie, halal Concurs Naþional !
Unii au participat „la secret”, pânã ºi titlul scenariului a fost eliminat, iar alþii au câºtigat la lumina zilei. Aº fi foarte curios cum s-au desfãºurat lucrãrile comisiei de rezolvare a contestaþiilor. Eu tot speram sã punã altcineva aceastã problemã, de aceea am încercat sã scot acest topic mai la luminã, dar vorba unui user:
„cei care castiga, nu pot comenta decat daca au ajuns la un anumit statut care le permite sa ia atitudine.
cei care s-au saturat sa nu castige vor fi critici inversunati ai sistemului.
cei care sunt undeva la mijloc vor fi evazivi...„
Unde sunt jurnaliºtii care se bat cu pumnul în piept pentru „dreptul la informare”? De ce n-a obligat nimeni CNC-ul sã publice pe site-ul sãu situaþia fiecãrui concurs organizat? Sã ºtim ºi noi, plãtitorii de taxe ºi impozite, ce scenarii au fost promovate ºi de cãtre cine, ºi ce s-a ales de ele.
Eu am pus ºi pe acest topic problema separãrii etapei de selecþie a scenariilor de etapa evaluãrii producãtorilor ºi a mai pus-o cineva, dar scenariºtii independenþi nu sunt uniþi, ºi nici presa nu-i sprijinã. Am pus problema ºi la Ministerul Culturii ºi Cultelor ºi am primit un rãspuns de-a dreptul uluitor:
„Nu considerãm cã se produce vreo discriminare în acest mod de jurizare , din contrã. Faptul cã dvs. nu aþi putut participa la concurs pentru cã nu aþi avut producãtor nu este ca rezultat al legislaþiei existente ºi nici a prevederilor Regulamentului de concurs.”
Rezultã cã eu, „din contrã”, sunt favorizat cã nu pot participa la concursul CNC, nu discriminat. Nu mi s-a spus cui se datoreazã aceastã situaþie, dacã nu legislaþiei existente ºi regulamentului.
Dacã acest concurs ar fi fost organizat de o instituþie privatã ºi ar fi fost mai multe astfel de instituþii, m-aº fi prezentat la cea al cãrui regulament mi-ar fi convenit. Dar CNC este o instituþie a Statului ºi eu sunt plãtitor de impozite al acestui Stat. Statul Român trebuie sã susþinã filmul românesc prin esenþa acestuia, scenariul. Banii trebuie alocaþi scenariului, nu scenaristului, nu producãtorului, chiar dacã vor fi folosiþi de producãtor. Producãtorul trebuie selecþionat ºi tras la rãspundere, astfel încât banii Statului sã fie investiþi cât mai eficient.
Se invocã reglementãrile Europene. Probabil cã în alte þãri se face o evaluare obiectivã a proiectelor, dar nimeni nu ne poate impune sã nu separãm etapa evaluãrii scenariilor de etapa evaluãrii producãtorilor. Eu tot nu înþeleg de ce producãtorii se opun evaluãrii separate a scenariilor. Oricum nu ar avea nimic de pierdut. Sau poate cã da, riscã sa aparã un scenariu independent mai bun decât al lor. Cã nu organizeazã concursuri proprii de scenarii, este evident de ce. Le au pe ale lor, iar pe de altã parte, ar fi inutil, pentru cã gusturile comisiilor CNC sunt imprevizibile. Pentru cã despre gusturi e vorba, în lipsa unor criterii clare de evaluare. Pe de altã parte, membrii comisiei de jurizare nu trebuie sã aibã absolut nicio legãturã cu scenariºtii, regizorii sau producãtorii care participã la concurs. Este aberant sã se facã selecþia acestora dintre cei propuºi de participanþi. Dacã fiecare participant ar avea în comisie pe cineva pe care l-a propus, tot ar fi ceva, dar din comisie nu vor face parte decât cel mult 5 membri.
Tot în Gândul citeam: “Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Cristian Comeagã, Radu Gabrea, Eugen ªerbãnescu, Vlad Pãunescu sunt doar câþiva dintre participaþii la o dezbatere publicã unde a fost discutatã…” Îmi vor susþine aceºtia interesul meu? Nu, îl vor susþine pe al lor.
Mã opresc aici, cã m-am enervat!