View Single Post
Old 15 Mar 2008, 21:16   #601
morphego
Senior

morphego

Youth Without Youth (2007) - ce mai duda semnata Francis Ford Coppola, si inca dupa o nuvela foarte cunoscuta a lui Mircea Eliade ... imprumutand de la prietenii nostri americani, nu pot sa spun decat: "what a terrible mess"! Scenariul adaptat dupa nuvela mentionata este o ratare completa, care te plimba din loc in loc, in diferite limbi de circulatie mai mult sau putin internationala, si chiar unele inventate foarte "ingenios", fara a ajunge in final la vreo concluzie logica. Multilingvismul filmului este suparator, obositor si distrage atentia de la ... de la filmul care oricum este si el la fel de obositor ...

Actorii, si ei de diverse nationalitati, fac o adunatura neinspirata si nu reusesc sa "lucreze" impreuna compact ... singurul care reuseste sa ma convinga e Tim Roth, in personajul principal, Dominic Matei, ce detine blestemul tineretii ... in rest, Alexandra Maria Lara (bunicica in Downfall sau Control) este falsa, in afara elementului ei, si extrem de nereusita in rolurile ei (da, sunt mai multe, din nefericire, dar pe o aceeasi linie, lucru care mai sterge din confuzie) .... Bruno Ganz, la fel ... aproape toti actorii romani mi-au provocat grimase de neplacere, poate cu una -doua exceptii pe care nu o sa le mentionez, pentru ca sunt evidente in contextul general ...

Pretentiile la "profunzime" din anumite scene sunt pur si simplu ilare (in special cand sunt furnizate de "animalul de casa" al lui Dominic Matei, personalitatea sa dubla, care mi-a amintit in mod nefericit de personajul Gollum din Lord of the Rings ....) Scenele imi amintesc de filmele romanesti plictisitoare ce se faceau pana acum cativa ani, intunecate si dramatice peste masura ... dialogurile sunt la fel de neinteresante si uneori comice (in special cand se foloseste multilingvismul de catre actori neobisnuiti cu limbile respective) ... daca as da o nota filmului, ar fi una rusinoasa, deci prefer sa nu o fac ... nici macar peisajele romanesti nu au mai atenuat dezamagirea ...