View Single Post
Old 13 Mar 2008, 10:50   #162
Gloria
Super Moderator

Gloria

Regretat de toatã lumea, dispariþia actorului Ovidiu Iuliu Moldovan este o mare pierdere pentru teatru, dar ºi pentru film.

Regizorul Alexa Visarion a declarat, joi, pentru MEDIAFAX cã regretatul actor Ovidiu Iuliu Moldovan, cu care a colaborat pe platourile de filmare, a fost "un om care a vrut totul de la viaþã" ºi care, "vrând sã trãiascã curat" într-un context nefavorabil, "s-a chinuit pe interior".

"Ovidiu a fost un om care a vrut totul de la viaþã. Vrând sã trãiascã curat, s-a chinuit pe interior, pentru cã nu avea un context, cariera lui se împlinea într-o perioadã dificilã. Voia tot timpul sã facã din actorie o operã pentru comunicare. Comunica prin arta lui dincolo de normele normalului, avea nobleþe, rigurozitate intelectualã, avea o profunzime care te obliga sã cauþi întâlnirile cu el sã poþi medita. A muncit mult, deoarece cãuta desãvârºirea, era bogat ºi plin de har. L-am iubit ºi-l iubesc", a spus regizorul. Alexa Visarion l-a descris pe actorul cu care a colaborat, printre altele, la realizarea filmului "Punct ºi de la capãt", din 1986, ca fiind un "însingurat" atras de împlinire dincolo de succes.

Regizorul Sergiu Nicolaescu, care a lucrat împreunã cu Ovidiu Iuliu Moldovan în producþii precum "Întâlnirea", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX cã moartea actorului este o pierdere ireparabilã, pentru cã acesta era genul de actor care astãzi nu mai existã.

"Am lucrat cu el (n.r. Ovidiu Iuliu Moldovan) la douã filme, l-am cunoscut destul de bine, era un actor de excepþie ºi un bun prieten. E o pierdere ireparabilã pentru cã era genul de actor care astãzi nu mai existã. L-am vãzut fãcând în filme lucrurile care nu îi conveneau, dar care i se potriveau pânã la urmã. Un actor discret, care întotdeauna rãspundea cu promptitudine ºi cu un mare bun simþ", a spus Sergiu Nicolaescu

Mircea Albulescu, partenerul lui Ovidiu Iuliu Moldovan în foarte multe spectacole de teatru ºi filme, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX cã dispariþia cunoscutului actor, care a încetat din viaþã miercuri searã, este o mare piedere pentru spectatorii ºi colegii sãi.

"Este, fãrã îndoialã, o pierdere pentru lumea actoriceascã din România; legãturile mele cu Ovidiu sunt foarte strânse, am jucat foarte mult împreunã, în toate filmele lui Mircea Veroiu, am jucat în «Artista, dolarii ºi ardelenii», «Craii de Curtea-Veche», aproape în toate filmele ºi toate spectacolele de teatru, de la «Despot Vodã» la «Jocul ielelor». A fost o întâlnire foarte fericitã între doi actori care s-au respectat ºi s-au cãutat foarte mult, însã n-am fost prieteni. Ne-am iubit fãrã sã fim prieteni", a spus Mircea Albulescu. Actorul a adãugat cã întâlnirea lor a însemnat "o luminã de realizãri artistice", ca între "un cremene ºi un amnar".

Florin Zamfirescu, alãturi de care Ovidiu Iuliu Moldovan a jucat în filmul "Cumpãna" de Cristiana Nicolae (1979), a declarat pentru MEDIAFAX cã nu-l mai vãzuse pe actor de la Gala Premiilor UNITER, din 2004, ºi cã acesta a suferit foarte mult din cauza bolii sale.

"Suprema înþelepciune este sã acceptãm de la viaþã totul. E un om împlinit, care a reuºit în viaþã. A avut o viaþã bogatã ºi este regretat de toatã lumea", a spus Zamfirescu. Fostul rector al UNATC a adãugat cã, deºi s-a obiºnuit cu ideea morþii, dupã ce în timpul mandatului sãu au murit Dem Rãdulescu ºi Adrian Pintea, vestea dispariþiei lui Ovidiu Iuliu Moldovan l-a întristat îngrozitor.

Cunoscutul actor Ovidiu Iuliu Moldovan, care a încetat din viaþã miercuri, la vârsta de 66 de ani, s-a nãscut pe 1 ianuarie 1942 la Sãrmaº, în judeþul Cluj, ºi a absolvit cursurile Institutului de Artã Teatralã ºi Cinematograficã din Bucureºti, în 1964, la clasa profesorului Octavian Cotescu.
(SURSA: MEDIAFAX)