Just întru totul.
La un moment dat, am avut în vedere si acest element, al
overdueismului, da' l-am pierdut printre atâtea alte idei si am uitat de el. Oricum, nu-mi pare räu cä nu l-am inclus, a fost deja enuntat si analizat în alte cronici, de alti confrati.
Apropo, însä - a fost CEA MAI GREA CRONICA A MEA, din toate câte am scris; pe de o parte, din cauza autoexigentei legate de faptul cä Nae mi-e prieten, am trecut împreunä prin momente decisive: pregätirea pentru admitere în clasa a XII-a, examenul luat la regie, armata - avea patul deasupra mea! - cei patru ani de facultate... ba chiar si "debutul-debutului": i-am fost regisor secund la "Duminici cu bilet de voie", forma initialä a lui
"E pericoloso sporgersi", cea ratatä de producätor (Daneliuc), în perioada de pregätire (toamna 1990). Eram dator sä-i scriu o analizä cât mai serioasä, exactä, solidä, obiectivä, färä sä cad nici în pretenarisme, nici în severitäti excesive. Pe lângä asta, filmul e foarte complex (si chiar complicat pe alocuri), asa cä tot timpul trebuia sä cuget pe-ndelete, la fiecare argument... Simteam mereu riscul de a rata câte o constructie logicä, dacä o parcurg prea superficial... Enfin, sper sä foloseascä (si nu numai scumpilor de studenti despre care am aflat cä-mi iau de pe Liternet analizele si le copiazä prin rearanjare, ca sä-si scrie referatele la clasä!

Incä putin, si ajung pe post de "fituicä" - dar nu ca la Truffaut, slavä Domnului!

)