View Single Post
Old 04 Mar 2008, 06:13   #21
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

Originally Posted by marx:
nup, nu m-ai citit cu atentie. am spus ca Invaziile... e un film "artistic" (nicidecum oniric) vs MDL care prezinta realist-ingust (adica are o singura axa de desfasurarea a povestii, in acelasi ton sumbru).

ok, dar nici 'artistic' nu prea sta in picioare - mai ales a propos d 'mdl', pt k atunci ar trebui sa n intrebam C E 'artistic'?? a repeta o reteta pateticos-demonstrativa, kre nu aduce nimic nou in planu expresiei (genu d film bleg-retard kre poate placea unora k dragomrra) sau un desant brut, brutal & proaspat asupra realului, kre-l atak dintr-un unghi nou, sau makr inedit ('mdl')?? c t faci cu neorealismu (vs marcel carne, sa zicem), era el mai putin 'artistic'? dar 'free cinema' (vs tarkovski)? dar 'dogma 95'?
kestia asta cu 'ingust-realist' ma face sa am sentimente ambivalente; adik, da, p d o parte sint d acord - ai d a face numai cu realismu, what u see = what u get etc, there's no room for the innner life of characters blabla; pd alta parte, atunci cind ac 'inner life' nu este reprezentata cu geniu (adik k la fellini-tarkovski-(uneori)lynch), rezultatu este mult mai discutabil & mai precar decit descrierea realista pura & dura - kre, spuneam, mi s pare mai onesta din ac pdv...
toti epigonii aia plapinzi & priapici din cinema-u ro, kre au 'copiat' de-a valma stilu fellini sau tarkovski, nu si-au dat seama (k deh, nu-i ajuta cerebelu) k e absurd sa copiezi un STIL, pt k ala e la fel d personal k amprentele digitale sau grafia unui individ - k, altfel spus, fellini & tarkovski (eventual lynch) NU au propus o gramatik (precum hitchcock), ci o modifikre la nivel morfologic, k sa zic asha: au folosit alte cuvinte, mai apropiate d (i)realismu lor imediat & interior.
a vbi cu cuvintele altuia e caraghios...
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif