Nu ii explic limpede cum sta treaba cu filmul de arta (sa convenim totusi sa-i zicem asa) pentru ca asta ar conduce (cel putin in cazul meu) catre un discurs ambiguu, cetos. In plus, mai am de vazut multe filme si de citit destul de mult pe marginea subiectului asa ca prefer sa tac (sau sa nu scriu). Ma deranjeaza totusi cei care propun dezbateri fara a fi catusi de putin in tema cu substanta respectivei discutii.
Referitor la Caraion si la Securitate, as mentiona mai degraba ca a fost unul din intelectualii care au facut puscarie politica. Este adevarat ca "a turnat", dar este nedrept sa-l punem alaturi de Felix (nu spun ca ai facut asta). Lucrarea exegetica mentionata de mine nu este mai putin importanta pentru ca el(ca si Alexandru Paleologu-un eseist de o cultura si un rafinament rar intalnite) a cedat dupa indelungi chinuri(patetismul nu este inadecvat aici). Nu putem emite sentinte morale doar pentru ca nu a fost un martir sau nu a avut soarta lui Mircea Vulcanescu sau a lui Gh. Bratianu. Derapaje ideologice au mai avut si alti importanti intelectuali (G. Calinescu, Camil Petrescu, Tudor Arghezi si Mihail Sadoveanu ar fi cativa), insa o buna parte din operele lor rezista admirabil. Ma surprinde ca sunt nevoit sa insir atatea truisme de genu:"marii scriitori pot fi oameni de nimic", dar nu am ce face intrucat aici chiar nu ai gasit un exemplu de lingau proletcultist sau de javra individualista care impinge cinismul pana la ultimele sale limite.
|