All Quiet on the Western Front - Unul dintre cele ma bune filme de razboi EVER. A luat premiul Oscar pentru cel mai bun film in 1930 (la 2 ani de la infiintarea ceremoniei). Jocul actorilor si regia filmului sunt exceptionale pentru perioada in care a fost facut, mai ales ca sunetul nu aparuse in film decat de 3 ani.
Patton - Merita vazut doar pentru prestatia lui George C. Scott. Dar chiar si fara asta, filmul este o biografie foarte reusita a marelui general (chiar daca nu 100% corecta din punct de vedere istoric). Plus ca scenele de lupta sunt foarte bine realizate (in special superba secventa a bataliei de la Kasserine filmata din perspectiva generalului).
The Thin Red Line - Aparut in acelasi an ca si Saving Private Ryan, dar mult superior acestuia dupa parerea mea. Este un film unic, prin felul in care prezinta gandurile si starile soldatilor aflati in razboi. Este mai degraba un eseu cinematografic decat un film de razboi propriu-zis. De aceea, cu toate ca filmul are ca pretext batalia de la Guadalcanal , se poate aplica oricarui razboi, sau oricarui om prins fara voia lui intr-o asemenea situatie.
A Bridge Too Far - Daca esti pasionat de filmele de razboi, merita incercat, insa nu te astepta la mare lucru din partea lui. Nu este decat o relatare cronologica, destul de amanuntita si ingrozitor de lunga a primelor zile din Operatiunea Market Garden. Pe deasupra filmul o da destul de mult si in monotonie. Eu unul m-am plictisit ingrozitor dupa cam o ora de vizionare (din 3 si jumatate).
Daca vrei sa vezi o superproductie de razboi realizata cam in aceeasi perioada, ti-as recomanda The Longest Day (ce prezinta ziua debarcarii aliatior in Normandia). Este mult mai captivant si mai bine realizat decat A Brige Too Far.
|