Thread: Banarea lui Mel
View Single Post
Old 29 Jan 2008, 08:51   #13
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Na, c-a picat lumina undeva-n cartier si-a prins un switch si n-am avut net pân-acu'.
Deci, cu întârziere, îmi pledez my two pence worth:
- Prima mea tendintä ar fi sä votez CONTRA bannärii. Mel nu e räu intentionat, nu jigneste pe nimeni, ba chiar are farmec. Toate obsesiile lui märunte, tot delirul pe care i l-a stârnit "432", modul maniacal de a scormoni prin film ca si cum ar eviscera un peste pe masa din bucätärie, fac un spectacol grozav. Mesajele lui ilizibile, kilometrice, împopotonate cu jdemii de citate, linkuri (unele care nu duc nicäieri!), culori, alte dimensiuni de literä, se amalgameazä într-o aberatie totalä, un amestec de suprarealism, dadaism, oniric, absurd si abstract... Imi aduce aminte de Magritte, Kafka, Beckett, Ionescu, Tepeneag, Abälutä, Kandinski, Eric Satie si Tristan Tzara... Si, evident, cireasa de pe tort, uriasa lui megalomanie, inocentä în felul ei, convingerea sincerä cä ne "învatä" despre ceva din care n-a înteles nimic, halucinatia cä topicul lui ar fi cel mai vizitat (el chiar CREDE asta, bietul, centrii lui vizuali nu proceseazä imginea indicilor de trafic de la topicurile vecine), certitudinea cä vorbusoarele lui despre chiloti pe calorifer si borcane de cafea ar avea un oarecare continut... Exact ca hârtiutele cu care-si tapeta Russell Crowe peretii, în "A Beautiful Mind", când intra în crizä - imaginându-si cä urmärea piste informative, la fel cum îsi imagineazä Mel cä analizeazä un film (desigur, cu deosebirea cä John Nash era un schizofren inteligent - genial chiar). Principala calitate a mesajelor lui Mel e PLASTICA: am renuntat de mult sä i le mai citesc, fiind deprimante prin lipsa totalä a oricärei coerente logice, dar îmi place sä le privesc paragrafele, citatele, linkurile si celelalte elemente vizuale, care formeazä niste tablouri foarte interesante. Mi-ar pärea räu sä fim väduviti de acest freak-show.
- Din päcate, survin doi factori negativi deloc de neglijat: unu, logoreea grafomanä a lui Mel se întinde peste orice mäsuri admisibile; al doilea, a fäcut o fixatie pentru "432" - si e päcat ca un asemenea film sä devinä jucäria lui. In plus, stricä enorm imaginea forumului. Inträ oameni sträini aici, dornici de-o discutie despre Mungiu, si când väd ce scrie acolo, îsi aruncä displayul pe fereasträ si-o iau la fugä pe stradä în chiloti, cu douä borcane de ness în mâini, cotcodäcind "Si m-am îndrägostit de tineee..." etc.
Altfel, Mel era un pandant masculin al lui IMM - cu deoebirea cä ea e mai modestä decât el, mai inofensivä, mai putin logoreicä, mai inteligentä, mai coerentä, si mult mai neatentä la exprimarea în scris. Dacä ar fi scris mai putin, dacä ignora filmele si ne vorbea numai despre el, dacä ne posta si el linkuri unde sä-l votäm topless - ar fi fost perfect!
Dar a märturisit cä niciodatä nu-si va schimba stilul de a scrie, si îl înteleg. Configuratia lui cerebralä are nevoie de niste repere fixe, pentru a-si mentine functiile. Orice shimbare, cât de micä, ar subrezi-o definitiv - la fel cum, dacä vreti, încercärile lui Gorbaciov de a schimba în bine sistemul comunist l-au fäcut sä se dezintegreze...

Din toate aceste motive, cu regret, mi-am sacrificat sentimentele de simpatie si compasiune pentru Mel si, în interesul forumului, am votat DA.
Pitbull is offline   sendpm.gif