View Single Post
Old 27 Jan 2008, 17:54   #194
Pashpix
Guru

Pashpix

VA ERA DOR DE EL? :-)

Fascinantul Geo Saizescu
Scris de Mirela Neagoe (cotidianul ARGESUL)

Duminica, 20 Ianuarie 2008

S-a lãsat puþin aºteptat... ªi nu a intrat bulversat, nedumerit, cu umbrela agãþatã de braþ... Nici mãcar nu s-a prãpãdit de râs. Apropiaþii spun cã regele comediei cinematografice româneºti nu râde cu gura, ci cu sufletul, cu gândul, cu inima. La tripla sa lansare de carte, gãzduitã ieri de Biblioteca Judeþeanã, sala a fost arhiplinã cu tineri de ieri ºi de azi.

Publicul a trecut de la râs la plâns, fiindcã maestrul a povestit întâmplãri hazlii din viaþa sa ºi a condimentat atmosfera destinsã cu reproºuri la adresa românilor care par cã nu-ºi mai iubesc/cunosc rãdãcinile ºi uitã de unde au plecat. Regizor, actor, scenograf, scriitor ºi dascãl, artistul îºi iubeºte publicul pentru care creeazã cel puþin la fel de mult pe cât îºi iubeºte þara, despre care vorbeºte cu mult patos. Geo Saizescu a fost prezentat pe rând de regizorul Alecu Croitoru, actorul Emil Hosu, criticul Eugen Atanasiu ºi scriitorul Nicolae Dragoº. Cum se întâmplã între prieteni, i-a întrerupt de mai multe ori, ca sã puncteze alte ºi alte întâmplãri din viaþa sa, „întâmplãri dramatice sau comice care au devenit sãmânþã de film ºi de literaturã“.

Alecule, fã regia!

...O astfel de intrare i-a fãcut prietenului sãu, Alecu Croitoru. Fiindcã îi ºtia meteahna, cum cã este în stare sã grãiascã o zi ºi-o noapte fãrã sã oboseascã, i-a zis cu subînþeles: „Alecule, eu nu pot sã spun cã sunt genial. Aºa cã, vorbeºte tu despre mine!“

Discursul lui Alecu a fost unul cu haz. Presãrat cu frânturi de întâmplãri trãite alãturi de Geo Saizescu. Cei doi s-au cunoscut la un examen, în anul 1953, când „oamenii serioºi, cu minte deschisã, erau recrutaþi pentru a deveni regizori, actori ºi operatori de film”. Saizescu era „un tip slab, sfrijit ºi speriat“, iar Alecu, „unul blond, cu ochi albaºtri de broscoi“... Astea au fost primele impresii ale unuia despre celãlalt. A urmat, apoi, prima lor amintire. În timpul examenului, Alecu a tras cu ochiul în lucrarea a lui Saizescu ºi când a citit expresia „Hãis-cea“ i-a venit inima la loc ºi a rostit: „Uite, mã, al dracu’, ãsta-i tot þãran...“ „De acolo vine Geo Saizescu!“, a încheiat apoteotic regizorul Alecu Croitoru.

Prietenul meu, Geo

Actorul Emil Hosu l-a cunoscut pe Geo Saizescu în urmã cu aproape 40 de ani. Maestrul i-a schimbat destinul artistic atunci când l-a distribuit în filmul de televiziune „Ciuta“. „Geo este cel care m-a lansat în rândul actorilor cunoscuþi. El m-a fãcut actor de dramã ºi actor de comedie. Datoritã lui am putut juca alãturi de monºtrii sacri ai teatrului ºi filmului românesc. Geo Saizescu este un pilon în viaþa mea. Este prietenul meu. Au fost momente sublime ºi trãiri unice pe care i le datorez“, a spus actorul (arãtos ºi la cei 66 de ani ai sãi).

Emile, vei juca (iar) rolul principal

Geo Saizescu a vrut sã aibã ultimul cuvânt în discursul neconvenþional al prietenului sãu, Emil Hosu. I-a adus aminte de anii tinereþii: era sã cadã de pe scenã atunci când l-a anunþat, la sfârºitul unui spectacol, cã va juca rolul principal în filmul „Sosesc pãsãrile cãlãtoare“. În loc sã-l lase sã savureze aceastã amintire, Geo Saizescu n-a avut de lucru ºi i-a dat - hodoronc-tronc - o altã veste ºocantã: „Emile, þine-te bine cã vei juca rolul principal în filmul cu distribuþie internaþionalã «Iubire elenã», alãturi de Maia Morgenstern!“

Ministrul lui Pãcalã

* Criticul Eugen Atanasiu a temperat un pic atmosfera încinsã de micile povestioare ºi a prezentat ca la... carte cele trei volume lansate în cadrul manifestãrii „ªvejk”, „Istoria dramaticã a unui film comic... Pãcalã”, Astã-searã dansãm cu... Bachus”. * A urmat scriitorul Nicolae Dragoº, care a afirmat cã Geo Saizescu este, fãrã doar ºi poate, regele comediei cinematografice româneºti. * Din public, actorul piteºtean Ion Focºa a salutat prezenþa la Piteºti a celor cinci oameni de culturã. * Fascinat de personalitatea ºi naþionalismul maestrului Geo Saizescu, preºedintele Consiliului Judeþean, Constantin Nicolescu, a stat pânã la sfârºitul manifestãrii (douã ore) * Prin felul lui de a fi, Geo Saizescu i-a redus la tãcere chiar ºi pe liceenii din ultimele rânduri, cu cercei în urechi, în barbã ºi în nas, care tot ºuºoteau: „De de la ce liceu or fi ãºtia, cã par tocilari?“ * „Mamã, ce mai pozeazã!“ * „Nenea ãla o fi ministru?“

În semn de recunoaºtere ºi de preþuire a activitãþii sale, maestrul Geo Saizescu a primit trei Diplome de Excelenþã, din partea Consiliului Judeþean, Asociaþia culturalã „D.G. Kiriac“ ºi Biblioteca Judeþeanã.
---------------------------------------------------------------------------------
"Din tristeþe iese umorul..."

"Unii se intreabã: Mai e nevoie de Pãcalã? ªi eu le zic: Mai e nevoie sã respirãm? «Pãcalã» este un respiro al nostru, al tuturor. Suntem puternici. Cel care rãde e puternic!", ne-a spus celebrul regizor, scenarist, actor ºi decan al Facultãþii de Arte a Universitãþii "Hyperion", Geo Saizescu.
«Pãcalã» a fost o preocupare veche, personajul m-a obsedat incã din copilãrie, din scrierile unor autori care s-au preocupat de acesta ºi lumea lui, dar ºi din poveºtile din familie, din lumea satului meu, in care fiecare om avea o poreclã. A fost o pregãtire in timp, dar, dacã nu aveam interpretul potrivit pentru acest tip care trebuia sã reprezinte chintesenþa inteligenþei ºi umorului naþional, nu m-aº fi apucat de acest proiect. Nu este bine sã te apuci sã creezi un mare personaj dacã nu il ai pe cel care poate sã intruchipeze eroul respectiv. Eu l-am avut incã din studenþie, l-am observat, l-am cultivat pe Sebastian Papaiani.

Am fost un poftitor de public. Am vrut sã fiu un om al publicului, ºi publicul sã mã recunoascã. M-a recunoscut ºi m-a incurajat in momentele mele de indoialã sufleteascã. Cine iºi inchipuie cã aceia care fac comedie danseazã, merg pe roze, ºi toatã lumea ii aplaudã ºi-i pupã... e o falsã impresie.

Geo Saizescu regizor, scenarist, actor, prof. univ. dr
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif