Nomenclatorul tipurilor de cadre nu e universal, dar nici chiar atât de divizat încât sä te zäpäcesti. In secolul trecut domina sistemul frantuzesc, acum înlocuit la scarä aproape universalä cu cel american - aproximativ, cam asa:
G.P. (grosplan) / E.C.U. (extreme close up) = Numai fata personajului, sau si mai strâns (doar gura, doar un ochi, etc.)
P.D. (plan detaliu) = acelasi lucru, când cadreazä un obiect, sau altä parte a trupului decât fata (mânä, laba piciorului, o ranä, un tatuaj, etc.)
P.P. (prim plan) / C.U. (close up) = Numai capul si umerii personajului; "portret".
P.M. (plan mediu) / M.S. (middle shot) = Personajul pânä la brâu.
P.A. (plan american) = Personajul pânä la genunchi.
P.I. (plan întreg) = F.S. (full shot) = Personajul întreg
(Intr-o vreme, astea erau fäcute varzä: Sadoul, de pildä le definea asa: plan american = pânä la brâu, plan international, pânä la genunchi, plan mijlociu = întreg, iar românii fäcuti la scoala ruseascä de cinema foloseau P.A. - plan "apropiat" - pentru G.P.)
P.G. (plan general) = mai multe personaje în decor.
P.Ans. (plan ansamblu) = personaj(e) pierdut(e)/dominat(e) într-un/de un decor grandios (panoramä urbanä, peisaj montan, etc.)
* * *
FADE OUT = întunecare relativ lentä si completä a imaginii.
FADE IN = vice-versa.
Inainte, li se spunea: "închidere în / deschidere din fondu" (ecran negru).
DISSOLVE / Enchaîné / înläntuire = trecere de la un cadru la altul prin suprapunerea imaginilor: prima "se sterge", a doua "se defineste" treptat.
CUT TO / täieturä de montaj = cea mai simplä, eficientä si economicä juxtapunere de cadre: se terminä unul, începe urmätorul (la filmul pe peliculä, sunt pur si simplu täiate si lipite unul dupä altul).
ZOOM / Transfocare = modificarea distantei focale pentru a crea un efect de apropiere (zoom in / trans înainte) sau îndepärtare (zoom out / trans înapoi) a privitorului de subiect.
Panoramare = întoarcere a camerei în ax.
Travelling = filmare cu camera în miscare (de pe cärucior, din masinän din mânä, etc.)
TRANSTRAV = Combinare între o transfocare (înainte sau înapoi) cu un travelling (cu vitezä egalä si de sens contrar), dând efectul de "deformare" (alungire sau comprimare) a perspectivei; de ex., în "Vertigo"
Dolly = macara micä; filmare de pe bratul ei.
Macara = macara mare.
|