View Single Post
Old 11 Jan 2008, 12:01   #190
Coshava
Veteran

Coshava

Ce chestie - ieri seara ma gindeam tocmai la filmul asta ( in contextul mai larg al unei discutii cu nevasta-mea despre ceea ce numeste ea "misoginismul filmului romanesc" ( si acceptarea sa cu placere zice ea de catre actrite s.a.m.d. ) :oops: ) si acuma imi picara ochii pe ce scrisese Pitbull acum un secol :

Originally Posted by Pitbull:
{...}si mai ales "O luminä la etajul zece" (titlu initial: "Pletele ei ca razele soarelui" - Ha!) care începea foarte bine (Irina Petrescu, fostä detinutä politic reabilitatä, iese din puscärie si se chinuie sä se reintegreze în lume - frumos construit, adevärat, täios, sensibil)

Chiar la faza asta ma gindeam si eu - prima parte a filmului, chiar facuta sub Ceausescu, reuseste sa comunice fazele astea muult mai bine decit multe alte filme post-revolutionare facute in libertate, lipsa de cenzura s.a.m.d. :sick:
Dar din ce spui despre biografia dinsei devine explicabil pe undeva de ce ...

Quote:
{...} si-n jumätatea a doua cädea într-o proslävire soioasä a Iepocii de Aur (uite ce minunat, cum sub Tovaräsunicolaeceausescu se face dreptate!).

Discutabil. Foarte, foarte discutabil as zice. :?
Filmul se termina de fapt cu o secventa/concluzie dupa mine tragica - si ea realizata stop cadru pe ultima secventa : dupa ce afla ca fostul ei iubit, actualmente casatorit va fi tata ( deci nu mai sunt sanse sa fie impreuna cu el ), Irina iese in parc si, de disperare, incepe sa sarute un copil din multime. Mai degraba mi s-a parut ca asta arata limitele "dreptatii" facute prin reabilitarea de care pomenesti pentru ca, in plan personal, "reintegrarea" esueaza ... timpul pierdut nu mai poate fi recuperat/acoperit ... si asta e cu atita mai dur cu cit lumea in jur se bucura, se construiesc blocuri noi s.a.m.d. :shock:

Pe undeva nici nu cred ca e deloc exclus ca majoritatea fostilor detinuti politici eliberati in '64 sa fi simtit exact asa ceva in primii ani a lui Ceausescu cind cit de cit unele chestii mergeau bine - si, habar nu am daca complet voluntar sau prin vreo tresarire inconstienta de valoare si finete artistica, mi se pare ca filmul asta a reusit una din cele mai bune suprinderi a realitatii pe tema asta ...

In fine - l-am vazut ultima data cam demultisor si s-ar putea sa fi omis unele detalii esentiale de "preaslavire a Epocii de Aur" dar ca idee.
Coshava is offline   Reply With Quote sendpm.gif