Unlikely Messiah
|
Foarte binevenite toate aceste propuneri, acum, la început de an. Oricum se apropie o sedintä de redactie, asa cä le vom discuta si acolo.
Pânä atunci:
- Personal, nu cred în formula jocului de-a alba-neagra pe banuri (nu pe bani), din simplul motiv cu lupu' si näravu'. Dar cum nu cred nici în pedeapsa capitalä, accept compromisul cu sanctiunile niciodatä definitive si irevocabile, cu o conditie: cine a fost iertat dupä o sentintä maximä, sä fie urmärit cu atentie si, la fiecare recidivä, sä primeascä un nou ban de duratä proportionalä cu gravitatea faptei (detaliile se pot discuta aparte).
- Dacä dispar acele s*****e, am sä mai träiesc si eu o viatä - cä m-am säturat sä le tot driblez din keyboard prin mesaje.
- Dacä se va întâmpla vreodatä sä ni se aläture vreun user de valoare, cu contributii substantiale, dar bädäran si violent, cu hachite si gurä spurcatä, va fi firesc sä fie tratat cu o oarecare îngäduintä (termeni de bannare mai redusi, etc.). Oricum, mä îndoiesc cä vom ajunge la o asemenea dilemä: valorile umane autentice nu prea recurg la violente de limbaj sau atitudine, pentru cä nu au motive; agresivitatea omenescä e doar o iluzorie compensare a unor släbiciuni fundamentale, iremediabile si foarte frustrante. Si e lamentabil sä tânjesti dupä asemenea nulitäti zgomotoase, uitând cä adeväratele "nume grele" sunt, de obicei, mai echilibrate si discrete. Intelectul autentic n-are nevoie nici de härmälaie, nici de limbaj birjäresc, si nu vorbeste ca sä se afle-n treabä.
- Atât aici, cât si la sedinta de redactie, mä voi opune acelui gen de haos anarhic mentionat mai sus, în numele unei iluzorii "libertäti de exprimare": adicä toatä lumea sä poatä spune ce vrea si cum vrea, cu impunitate. Atunci, hai sä desfiintäm si institutia administrärii si a moderärii - sau, cel mult, s-o transformäm într-un ghiseu de servicii publice. Astea-s copilärii la fel de periculoase ca extremele opuse, ale cenzurii si dictaturii.
- Nu pot decât sä deplâng semnele de decädere si degradare moralä exprimate prin tânjirea dupä vulgaritate, neam-prostie, lipsä de educatie, imposturä si mahalagism, ca fiind, chipurile, "aträgätoare" si cu "prizä la public", fäcätoare de trafic, câtä vreme buna crestere, autocontrolul, bunävointa, modestia si decenta ar fi "plicticoase". Chiar dacä ne dorim sä fim un site cultural si mai popular decât suntem (ajungând în trafic pe o pozitie si mai bunä decât prima, unde ne afläm acum - eventual ceva cu zero-virgulä), a o face cu pretul renuntärii la atmosfera civilizatä pe care am reusit s-o creäm aici în ultimul an ar fi o abdicare de neiertat.
...Ar mai fi multe de spus, da' le las pe mai târziu. Inchei doar cu o remarcä personalä: rog ca oricine care, de la o atitudine prieteneascä, rezonabilä si de mare bun simt, a glisat recent, färä nici un motiv, spre o ostilitate cârcotasä, arogantä si mârläneascä, sä încerce sä redevinä ca la început. Acest gen de experientä, foarte util ca lectie de viatä în scoalä, liceu, armatä, uneori chiar si facultate, e totusi extrem de nepläcut - prin urmare, întrucât am avut parte de suficiente asemenea deceptii la viata mea, acum nu le mai consider necesare; iar pentru cine le initiazä, sunt eminamente dezavantajoase, deci recomand sä se evite aceastä pantä a rinocerizärii (nota bene!). Aici nu mai adaug nimic pe acest subiect; invit pe oricine se simte vizat, sä mi se adreseze pe privat (în virtutea principiului: "vezi, domnule, cä am onoare?").
Apropo, recomand si eu bannarea lui Carmine, o säptämânä, pentru incidentele care au dus aici.
Mutä cineva cârnatul ästa la "Condicä..."?
|