View Single Post
Old 05 Dec 2007, 18:33   #4
mirodoni
Guru

mirodoni

Send a message via Yahoo to mirodoni
Proletar a scris:
Permite-mi sa te contrazic.
Ca scenarist, nu trebuie sa ai nici un leu in buzunar pentru a te afirma.
Este suficient sa fii talentat si sa ai noroc.
Ambele iti sunt date de catre Dumnezeu si nu de un "nume" aflat in spate.

Ba nu mã contrazici deloc. Eu nu am zis cã trebuie sã ai bani în buzunar. Trebuie ca cineva sã te întreþinã ca sã urmezi niºte facultãþi, sã faci niºte drumuri la Paris, sã-þi întreþinã copiii ºi nevasta, ºi, da, sã-þi dea ºi niºte bani de buzunar pânã devii tu profesionist. N-am spus nimic tendenþios. Toþi cineaºti acum apreciaþi nu mai sunt aºa de tineri cum se spune. Au absolvit mai întâi alte facultãþi, au vãzut lumea, s-au maturizat, au lucrat fãrã renumeraþie ºi abia apoi au reuºit.
Am zis eu cã nu e suficient sã ai talentat ºi noroc? Numai cã partea a doua, cea cu norocul, e imensã în raport cu prima. Ba o poate ºi absorbi, pentru cã trebuie sã ai noroc sã-þi descopere cineva talentul. Cã pânã la Dumnezeu... Sau glumeai?!

Pitbull a scris:
Argumentele si exemplele din fragmentul final sunt reale, dar nicidecum universal valabile. E drept cä pila si spaga fac ravagii la noi, însä asta nu înseamnä cä dacä esti Pompilian Bäläcäräu din Amärästi Olt si te-a înzestrat Dumnezeu c-un har divin de scenarist, o inteligentä si un simt cinematografic rare, si o vointä de fier, n-ai avea nici o sansä.

Departe de mine intenþia de a mã considera deþinãtorul adevãrului universal. Zic ºi eu, nu dau cu parul. Când vorbeam de bani, ºpaga nici mãcar n-am pus-o la socotealã. Dacã ai dreptate, adicã se poate reuºi dacã..., înseamnã cã Dumnezeu nu prea i-a înzestrat pe români cu har divin de scenarist, inteligenþã, simþ cinematografic ºi voinþã de fier. Iar Dumnezeu! În ce-l priveºte pe Cristian Mungiu, deocamdatã e bine. Sincer sã fiu, însã, mã cam îngrijoreazã amintirile lui din „epoca de aur”. Am mai auzit eu de unu’ care a luat premiu la Cannes pentru scenariu ºi s-a pierdut în ceaþã. Acum îi învaþã pe alþii sã scrie scenarii...
Cât priveºte mutarea topicului la Atelierul de scenaristicã nu o pot face eu, cã nu eu am început.
Sã spunã cineva cã s-a mutat, ºi gata. Dar acolo cred cã trebuie discutat concret despre scenarii. Am sã vizitez ºi eu Atelierul...
mirodoni is offline   Reply With Quote sendpm.gif