View Single Post
Old 27 Nov 2007, 22:43   #234
Pashpix
Guru

Pashpix

Sergiu Nicolaescu: un lup singuratic!?

Aºa s-a autocaracterizat Sergiu Nicolaescu la Oradea. Sâmbãtã, 10 noiembrie, celebrul regizor, în al cãrui CV se înscriu nu mai puþin de 65 de filme, a sosit pe plaiurile bihorene pentru a participa la “Balul patronilor bihoreni”.
Regizorul a promis cã va reveni la Oradea pentru a lansa ultimul film “Supravieþuitorul”, care este o continuare a “Comisarului Moldovan”...
Celebrul regizor Sergiu Nicolaescu a ajuns la Oradea invitat de Federaþia Patronilor Bihor ºi va participa la tradiþionalul bal al patronilor locali. Regizorul ºi-a amintit cu plãcere de perioada în care a filmat la Oradea, în urma cu aproximativ 30 de ani filmul “Pistruiatul”. “Îmi amintesc de fetele frumoase din Oradea, admosfera caldã ºi condiþiile ideale de filmat pe care le oferea Oradea. Toþi iubeau filmul. Am avut un bun prieten orãdean, pe scenaristul Titus Popovici, iar astãzi chiar am vizitat mormântul lui. Când a decedat în acel accident stupid nu eram în þarã ºi pânã acum nu am avut ocazia sã trec pe la mormântul lui. Am trecut de foarte multe ori prin Oradea, dar este pentru prima oarã când sunt invitat la un asemenea eveniment”, a declarat Sergiu Nicolaescu. Cineastul nu-ºi aratã vârsta. La cei 77 de ani regretã timpul pe care l-a pierdut în politicã, adicã perioada 1990 – 2004, ani în care crede cã ar fi fost mult mai câºtigat dacã ar fi regizat filme. “În perioada în care am fost implicat în politicã am pierdut 10 filme. Nu a meritat sã fac politicã. În anii '70 aveam un cont în strãinãtate de 400 de mii de dolari. În cei 14 ani de politicã am cheltuit jumãtate din sumã”, a afirmat, cu un oarecare regret, Nicolaescu. Regizorul declarã cã are încredere în tinerii talentaþi pe care îi are þara ºi nu considerã cã poate exista o luptã între generaþii: “Unii au încercat sã ducã lupta generaþiilor. Ea nu poate sã existe. Generaþiile se bazeazã una pe alta. Nimic nu trece mai repede decât tinereþea”.
Una din imaginile care l-au
fãcut celebru pe Nicolaescu...
Scandal cu Phoenix
Sergiu Nicolaescu a acceptat sã discute despre scandalul iscat între el ºi Nicu Covaci (Phoenix). În opinia regizorului cerinþele liderului trupei Phoenix nu sunt justificate. “Nicu Covaci nu are dreptul sã cearã drepturi de autor. Când am introdus pe coloana sonorã a filmului “Nemuritorii” piesele celor de la Phoenix, i-am cerut aprobarea lui Covaci. Consider cã acum, cu acest proces, îºi face reclamã cu mine. Nemulþumirea lui Covaci e legatã de faptul cã numele lui nu ar fi apãrut pe genericul filmului, dar nu este adevãrat. Securitatea ne-a cerut sã scoatem numele lui dupã ce a fugit din þarã, dar am refuzat acest lucru. Oricum nu are dreptul sã-mi cearã nimic deoarece el nu este compozitor de muzicã de film”, declarã Sergiu Nicolaescu.

Filme celebre – ascensiune rapidã
Sergiu Nicolaescu ºi-a amintit de debutul sãu în ale fimului. “Memoria trandafirului” a fost primul film care l-a fãcut cunoscut pe piaþa internaþionalã. “Filmul este o metaforã. Nu a costat nimic. Dureazã 7 minute. Cu el am luat premiul de la Cannes. Nu fãceam parte din delgaþia românã ºi a fost surprins sã aflu cã a fost cumpãrat cu 10.000 de dolari, de studiourile Columbia din SUA ºi cã producãtorii vor sã mã cunoascã. Aºa am ajuns sã plec din þarã în anul 1964. În 1967, la 37 de ani, am lansat la Paris filmul 'Dacii', o coproducþie francezo-românã. Pe Champs-Elysees trona un afiº al filmului pe care scria 'un film du Serge Nicolaesco'. De acolo pot sã spun cã a început cariera mea internaþionalã”, a conchis Nicolaescu. Momentan Nicolaescu se poate lãuda cu o impresionantã colecþie de filme. În memoria multora au rãmas titluri ca: "Nemuritorii", "Pistruiatul", "Comisarul Moldovan", "Ciuleandra", "Mircea", "Orient Expres", "Dacii" ºi "Mihai Viteazul". Ultimul film lansat, în 2005, de regizorul Sergiu Nicolaescu este "15". Nu vrea sã se opreascã aici. Momentan lucreazã la un nou film intitulat "Supravieþuitorul" ºi care este continuarea filmului "Comisarul Moldovan". Regizorul va juca în acest film ºi a promis cã va reveni în Oradea, pentru lansare.

Cornelia Cacuci
[email protected]
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif