o restituire necesara
Am citit si eu in cartea de memorii a lui Ion Dichiseanu (de prin 1995) cate ceva din amintirile sale de la 100 DE LEI - de asta am rasfoit cartea, sa vad ce spune despre rolul din filmul lui Saucan. Am constatat ca I.D. n-a priceput nimic, reclamand niste stupizenii. Mai tarziu aveam sa-l vad pe Dan Nutu la TV (tot pe la mijlocul anilor nouazeci) venit un pic in Romania. A declarat ca la vremea colaborarii cu Saucan (la MEANDRE si 100 DE LEI) n-a inteles mare lucru si i se pareau doar 'ciubucuri' acele roluri, dar, revazand filmele peste ani a inteles ca nu erau rele deloc. De altfel, in admirabila carte a Iuliei Blaga despre Mircea Saucan avea sa marturiseasca - tot voalat - ca cele doua roluri i se par acum chiar dragi. Poate ca are dreptate Sorin Vieru, care, in aceeasi carte a Iuliei afirma: "Chipurile lui Ion Dichiseanu si Dan Nuþu se suprapun perfect, absolut perfect peste cele ale personajelor întruchipate; într-un fel, actorii îºi anticipeazã acolo propriul lor destin moral.”...........Pacat, mare pacat ca un regizor ca Saucan e sau necunoscut, sau considerat - in cunostinta de cauza ori din ignoranta - o 'prafosenie' si, intr-un top de regizori romani (aparut pe un forum) e trecut alaturi de sau chiar in urma unui Cornel Diaconu , Lucian Bratu etc.....E si normal sa fie necunoscut (chiar de cinefili, si chiar de cinefilii de pe CineMagia), dupa ce gastile de 'nemuritori' de la Buftea - comisari si regizori de filme cu comisari si voievozi - i-au bagat pumnu'n gura si a stat pe linie moarta la Sahia Film, dupa ce filmele i-au fost puse sub obroc, iar dupa 1989 au fost difuzate doar cu parcimonie si doar la cinemateca bucuresteana sau, cand si cand, pe la TV. Cuvintele admirabilului teoretician al filmului care a fost George Littera asteapta inca sa devina realitate:„MEANDRE e unul din cele mai iconoclaste filme pe care le-a produs Buftea (fãrã sã aibe aerul unei polemici declarative) ºi sunt convins cã îºi va relua locul în ierarhia realã a valorilor atunci când critica – în curs de dezmeticire – va proceda la reexaminarea lucrurilor.” ...Critica de film, dezmeticeste-te!
|