O familie unitã
Un film „de familie”. Întreaga familie Mãrgineanu (mã gîndesc dacã nu cumva ºi cãþelul...) s-au gîndit cum sã facã un film ºi au gãsit un scenariu scris de Eva Sîrbu cu un subiect - despre care cred ei ca este - de actualitate. Cu o distribuþie care creeazã aºteptãri (Matia Ploae, Marcel Iureº, Horaþiu Mãlãele, Tamara Creþulescu) rezultatul nu este decît unul penibil. Este scandalos ºi revoltãtor cum banii pentru acest film sunt publici, acordaþi prin CNC ºi TVR. A fost primul lucru la care m-am gîndit cînd am ieºit din salã. Pentru cã, înþeleg, primeºte bani un debutant cu un scenariu promiþãtor dar filmul iese prost ; ghinion, a dat-o în barã cu regia. Dar în afarã de tinereþile d-lui Margineanu din care reþinem, eventual, "Luchian" ºi, poate "Pãdureanca", în rest omul nu a fãcut nimic altceva ca sã merite bani publici sã mai încerce... Care sunt criteriile CNC-ului ? (Am vãzut pe sie-ul lor, pe puncte...). În salã, la Mall, erau în prima zi de proiecþie, vineri, de la ora 20... 8 oameni. Poate pentru cã nu are publicitate ? Pînã la final au mai rãmas 4. Sã zicem... În sãptãmînile urmãtoare sã avem cumva sãli pline ? Greu de crezut...
„Dosarele securitãþii”, un subiect la modã, cine pe cine a turnat, a trãdat ºi de ce... Dosarele, împletite cu o poveste de dragoste (cu mai multe...) cu un pic din "bunãstarea" lumii în care trãim (ce frumos a petrecut echipa o varã întreagã la Snagov!), dosarele par sã fie miza filmului pe care, la propriu, Iureº se piºã la final. Minunat! Replica era "Mã piº pe dosarele tale"... ºi îl vedem cum se piºã, bine cã n-a zis "mã cac", oare regizorul ce fãcea ? (îmi pare rãu pentru Iureº...) Premisa subiectului poate nu era tocmai rea dar povestea este spusã cu o mulþime de poticneli ºi stîngãcii, actorii sunt conduºi parcã de un regizor legat la ochi, sentimentul final e cã scenariul e atît de slab încît nici un actor nu este bine distribuit. Joacã aproape ca niºte amatori, extrem de nefiresc, exagerat pe alocuri (oarecum, la un moment dat, singurul care se "scoate" e Mãlãele...). Dar, sigur, într-un scenariu prost ºi o regie slabã, actorii nu mai aveau mare lucru de fãcut cînd trebuiau sã suþinã un rol de la un capãt la celãlalt al filmului (a fãcut-o Rebengiuc cu succes în "Dupã ea" dar apare doar în douã secvenþe; dacã avea mai mult de jucat, greu de crezut cã rezista ºi el pe o partiturã scrisã disonant).
Cu toate asetea, facem pariu cã familia Mãrginenau este abia la începutul lucrãrilor lor colective ? Cu siguranþã, bani publici vor mai primi... din pãcate.
|