View Single Post
Old 21 Sep 2007, 03:14   #201
bellhop
Guru
 
bellhop
 
Join Date: Feb 2004
Location: The Natural City
Posts: 491
Originally Posted by illotempore2002:
Cum ai facut rost de el? L-ai downloadat sau ai gasit DVD-ul de cumparat?
nope, vazut la cinema.

Fast forward little bit, premiera saptamanii..viitoare:

The Kingdom (2007)
What is our oil doing under their country - varianta politically-unplugged.
Not a Syriana-kind, not just an action flick.

De la echipa Alias, Peter Berg regizorul + Jennifer Garner in cast, cu Jamie Foxx guest-star care, desi nu e genul lui de film, da bine pe ecran ca military-type, but the guy that steals the show is the Saudi police officer cu care Foxx devine tovaras.

Starts with the usual gaggle after the terrorist attack - intalnirea 'celulei de criza', dorinta operativilor din FBI de a investiga pe teren atentatul si impotrivirea oficialilor din State Dept. sensibili la factorului politic - pana la urma Flury/Foxx obtine aprobarea ambasadorului saudit cu un mic santaj - and now we can roll.

Cei patru investigatori ajunsi la Riyadh si relatia lor cu autoritatile locale - placiditaate, neincredere si ostilitate, data fiind natura situatiei - anchetatori americani pe pamant saudit - dar si oameni de treaba, this is what the movie is all about.

De la imaginea coloanei de SUV-uri negre gonind nebuneste in noapte pe autostrada din desert, ("Why we going so fast, are we late somewhere?" intreaba descumpanit unul dintre investigatori), cazarea intr-o sala de sport, munca de investigatie in colectarea probelor de la locul exploziei si deplasarea in cartierul militantilor islamisti sub stricta supraveghere a politailor sauditi, o vizita la palatul printului local, suspiciunea care planeaza pe orice chip si totusi posibilitatea de a comunica normal de a obtine clue-results - Flurry in vizita la un terorist reabilitat si devenind best friends cu Al-Ghazi - colonelul insarcinat sa le asigure securitatea, discutand despre souri TV americane si idealuri comune, imaginea unei seri in familia araba in conditii de normalitate si pregatirea atacului sinucigas de catre teroristi. O excelenta coloana sonora slowly-paced care construieste treptat atmosfera filmului in stilul Babel, depasind impresia initiala de action flick sablon - find the bad guys, earn the dough.

"Deal? There is no deal. There is me telling you what you can or cannot do, and there is you doing it" - Al-Ghazi p*zdos explicandu-le americanilor cum sta treaba and how the chain of command works in parohia lui .

Realismul locatiei si atmosfera lumii saudite redate extrem de veridic, desi filmat in Emirate. Desi nu se mentioneaza nicaieri, filmul este inspirat de atacul terorist din 1996 asupra complexului american de la Dhahran, unde traieste cea mai mare colonie de expati din Arabia Saudita, practic un oras construit pentru industria de petrol in care strainii traiesc dupa normele occidentale, intr-o completa izolare de restul Regatului. Construit exclusiv pentru angajatii americani ai ARAMEX - cea mai mare companie petroliera din lume, fondata o data cu inceputurilei industriei petrolifere in regiune. Scurta introducere 101 chiar pe opening credits a relatiilor saudito-americane si prietesugul bazat pe interes cele doua natiuni, din 1932 cand s-a fondat regatul, descoperirea petrolului "din intamplare" in 1938 in urma unei expeditii americane, intalnirea istorica dintre Roosvelt si King Saud in 1945, criza petrolului din anii '70, razboiul din Kuweit si culminand cu atacul de la 11 Sept cand 15 din cei 19 teroristi au fost sauditi.

Tehnic filmul e facut excelent, scenele de actiune bine lucrate, nice camera shaking moves ca si in Bourne --this becoming a must for action movies, nice acting Garner, Bateman, Chris Cooper si mai ales Al-Ghazi/ Ashraf Barhom cu engleza lui autentica si devotamentul sincer.

Catch phrase in the very end of the movie care sumarizeaza toata psihologia prezentului si lasa o senzatie eerie de fatalitate, sau poate scoate in evidenta calitatea experientei umane din film: indiferent cat de screwed up este realitatea si in ciuda obstacolelor politice si in pofida deosebirilor culturale, people can find bridges;
__________________
A little less conversation
bellhop is offline   Reply With Quote sendpm.gif