Originally Posted by Windom:
Nu ºtiu dacã eºti familiar cu concepþiile lui Lynch referitoare la idei. În cartea sa : CATCHING THE BIG FISH: MEDITATION, CONSCIOUSNESS AND CREATIVITY, Lynch face o comparaþie foarte sugestivã între idei ºi peºti.
Ideile sînt ca peºtii, spune el. Cele mai accesibile se aflã la suprafaþã, aºteptînd doar pe cel cu momeala potrivitã sã le prindã, însã ADEVÃRATELE IDEI, cele care conteazã, înoatã în apele adînci, pentru ele trebuie sã sondezi în profunzime subconºtientul.
În cazul filmelor precedente, Lynch a elaborat o idee centralã pe care a folosit-o apoi ca momealã pentru alte idei, care sã o completeze ºi sã o scoatã, în acelaºi timp, în evidenþã.
În cazul Inland Empire a procedat diferit. A prins o idee, a filmat-o, a prins alta, a filmat-o and so on, creînd în acest fel un puzzle de idei fãrã sã aibã prea mare legãturã una cu cealaltã. Apoi a prins IDEEA, aceea care le leagã pe toate celelalte, dînd astfel un înþeles filmului, chiar dacã acesta ne scapã la o primã vizionare (poate chiar ºi la o a doua  ).
|
[/quote]
Da....poate ca ideile lui Lynch dupa cum ai spus tu se situeaza undeva prin "apele adanci", iar subconstientul meu nu ajunsese inca la el...
Iar Ideea asta care le leaga pe toate celelalte si care da inteles filmului, o fi semanand Ideeii descrise de Platon.
Intr-unul din dialogurile lui, prin Idee se intelege cauza pentru care ceva este exact cum este ea, iar prin Idee se intelege la el ca fiind o "chestie" ceea ce face ca un ceva sa fie astfel si nu altfel, adica un fel de deosebire a ceva de altceva.
El mai spune ca simturile ne dau doar cunostinte relative, iar adevarul poate fi cunoscut doar cu ratiunea. Dupa Platon, existenta se imparte în doua lumi diferite: lumea Ideilor, care e accesibila doar inteligentei (si care e numita de aceea lume inteligibila) drept urmare, lumea sensibila. Ideile sunt, potrivit acestei teorii existente reale, desi nesensibile.
Cam asa si cu Lynch al nostru... dar aici in I.E. cred ca lumea ideilor sale e accesibila mai mult lui decat......"mesei" care poate alege sa se duca la Die Hard dupa cum spuneai....
Aici in acest caz, eu recunosc ca fac parte din masa.....I can't help it this time