A ajuns, in sfirsit, si pe ecranele noastre, probabil cel mai interesant, cool si twisted film al secolului XXI (spun, probabil, pentru ca inca nu a aparut Ronnie Rocket). Categoric, filmul anului. Trebuie spus de la inceput, insa, ca nu e un film pentru toata lumea. Cei care nu sint familiarizaþi cu universul lui Lynch, probabil ca nu o sa inteleaga mare lucru, chiar ºi admiratorii maestrului se gãsesc puºi în dificultate. Chestia e cã nu trebuie sã-i gãseºti neapãrat o explicaþie raþionalã, „just sit back and enjoy the ride”. And what a ride it is!!! Aproape 3 ore de desfãtare a simþurilor, o cãlãtorie fabuloasã prin universul unui regizor fenomenal aflat, poate, la apogeul creaþiei sale. Chiar dacã nu este un film atît de personal precum Eraserhead, Inland Empire însumeazã toate temele majore prezente în opera lui David Lynch, evidenþiindu-se, între acestea, la fel ca în Mulholland Drive, dar într-o analizã mult mai profundã, mirajul Hollywood-ului, dorinþa de afirmare cu orice preþ într-o industrie care, odatã ce te-a prins în mecanismele ei, te transformã profund, pînã la dezumanizare.
Ceea ce este intr-adevar de apreciat e faptul ca, apare in sfirsit un mare regizor care ne demonstreaza ca nu e neaparat nevoie de o echipa de filmare de sute de oameni pentru a creea o capodopera. Ai nevoie doar de viziune si de niste actori magnifici, apoi totul vine de la sine.
Trebuie spus ca Laura Dern face rolul vietii sale, un tur de forta emotional, fie ca e vorba de interpretarea unui star hollywoodian aflat in plina ascensiune, fie ca portretizeaza o prostituata careia i s-au inecat toate corabiile.
Rezumind, Inland Empire reprezinta viziunea unui regizor adusa la viata pe ecran, o viziune neingradita de politicile studiourilor sau de frica de esuare la box office.
Am stat 3 ore in sala si m-am bucurat de fiecare secunda, de fiecare cadru, apoi, dupa ce luminile s-au aprins, am stat si m-am intrebat cum ar arata cinematograful daca si alti regizori ar ignora toate restrictiile si si-ar urma propria viziune, daca ar ramine fideli propriilor idei, dupa cum afirma Lynch.
|